Изслушани бяха бизнесмените Светослав Илчовски и Иван Ангелов

Спорове, заплахи и скандали белязаха последния ден на парламента. Атмосферата се нажежи вечерта по време на заседанието на Комисията по ревизия. 

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Обвинения в рекет, познанства с премиера и сделки за милиони сложиха точка на последното заседание, на последната останала комисия в парламента. На заседанието, освен бизнесменът Светослав Илчовски, беше изслушан и предприемачът Иван Ангелов, обвинен от Илчовски в рекет и тесни връзки с премиера.

Скандал в комисията за проверка на управлението

Три дни след като беше описан като „ковчежник на властта” и обвинен в борсови спекулации от Светослав Илчовски, Иван Ангелов се появи в комисията, за да каже своята гледна точка. И седна точно до човека, който го обвини. Ангелов отрече всички обвинения, освен че е близък с премиера, играят карти и му е помагал.

Изслушването нажежи страстите заради процедурни хватки и надприказване на депутати. Наложи се дори да бъдат извикани хората от НСО.

Заседанието започна с обвинение към Мая Манолова, че депутатите от ГЕРБ нямат документите от сигнала на Илчовски.

„Абсурд! Някой оклеветява някого и вие закривате комисията, а ние нямаме достъп до документите”, заяви Дани Каназирева от ГЕРБ.  

Комисията все пак беше открита, така всички чуха разказите на засегнатите страни. Но страстите се нажежиха след спор за процедурни хватки.

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев обяви, че бил заплашван с жестове от човек с черна тениска. След размяна на реплики, страстите се успокоиха и започна изслушването по същество.

Да чуе разказа на Светослав Илчовски влезе почти цялата парламентарна група на ГЕРБ.

„Ти си рекетьор”, обърна се Илчовски към седящия до него Ангелов. И го обвини, че е платил 5000 лева на плеймейтка, за да обгрижи премиера в оставка.

„Аз съм дал 5 000 на плеймейтката на Борисов? Ами че тази е много евтина! Борисов е човек с достойнство, ще си купи много по-скъпа. По-хубава”, заяви Ангелов.

По думите на Илчовски тя снимала кюлчетата, които пък били дар  от двама бизнесмени.

„Виждал съм кюлчетата само на снимка”, каза Илчовски. И попита Ангелов дали той е подарявал кюлчета на премиера.

„Ще подаря аз! Да не съм идиот! И после ще се  похваля на господина. Това е идиотско”, отговори Ангелов.

Били близки и премиерът му помагал.

„Борисов ми съдейства, като гарантира пред турската държавна служба, че нашите сертификати отговарят на европейския стандарт”, обясни Ангелов. 

Помогнал и в сделката с месо и зеленчуци срещи фурми и маски с Обединените арабски емирства.

„Преди малко казахте, че сте продал фурмите, получени от Дубай. Това беше държавен полет с информация, че става дума за дарение. Каква е историята на сделката?”, попита Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

„Аз правя много бизнес и не мога да си спомням всичко”, отговори Ангелов.

Никога не е горил и трупове на норки, нито е искал такава услуга, каквито обвинения имаше от Илчовкси.

„Вие представяте ли си къде е Стара Загора, за да се заравят трупове от норки. Това е една миризма. Това е една безкрайна лъжа. Илчовски, кажи, че лъжеш. Признай си, че лъжеш”, призова Ангелов.

Материалите от сигнала ще бъдат изпратени в прокуратура, МВР, ДАНС, а вече са препратени и към европейския прокурор Лаура Кьовеши.