Депутати от ГЕРБ твърдят, че не са били уведомени за заседанието

Скандал в комисията за проверка на управлението. Рекет, злоупотреба с власт и заплаха с прокурорска репресия. Това са част от обвиненията, които  бизнесменът Светослав Илчовски отправи към различни членове на правителството в оставка и конкретно към премиера Бойко Борисов. Сигналът му беше изслушан от Комисията, която ревизира управлението на страната през последните 10 години. Заседанието й обаче се оказа нелегитимно. 

Изслушването на Илчовски се оказа изненада, В дневният ред на Комисията бяха включени две точки - информация за получени сигнали и информация от регионалния министър Петя Аврамова за саниране, магистрали и ВиК холдинга. Аврамова не дойде за началото на заседанието. След представянето на списъка от сигнали се оказа, че един от подателите е в залата. От ГЕРБ нахлуха по време на изслушването на Илчовски като заявиха, че не били канени на комисията и тя била нелегитимна. Аврамова, която беше лично обвинена от бизнесмена, че го е плашила с прокурори, заяви, че ще го съди. А самият Илчовски разказа своята версия как се управлява държавата, 

„Проблемите с българското правителство започват още 2012 година. Искаха да ми ожънат личните земи. Един местен депутатът от ГЕРБ. Има сересета, разследвания, арест с подкупи, но бяха скрити. Дело няма”, заяви Илчовски. Натискът продължил през годините, твърди още той. Доскоро устоявал, но натискът се увеличил.

„През септември 2020 г. ме заплашиха, че ще видя техните прокурори какво ще направят с мен. Звънна ми министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова: „Спри, бе, спри да купуваш земя”, цитира я Илчовски. „След 10 дни пак ми звъни, представи се и каза: „Спри или ще те дам на нашите прокурори”. Да, даде ме на техните прокурори. Само че ще бъде скрито и покрито. Работят ме в Стара Загора – обвинението е, че съм заплашил по телефона с убийство. Искането беше просто – да ида като обвиняем, да ме арестуват и да си платя едни 12 милиона. Пуснах жалба в прокуратурата”, заяви Илчовски.

Видео: Facebook/Мая Манолова

Докато бизнесменът обясняваше, се появиха депутати от ГЕРБ. Те обявиха заседанието за нелегитимно, защото не са били уведомени за него. Разбрали, че се провежда от Facebook.

„За пореден път не ни уведомявате, че провеждате комисия. Последното съобщение, което имаме, е, че утре ще се провежда комисия. Това се случва за пореден път”, обърна се Манев към Мая Манолова.

Освен това той попита защо Илчовски не е пуснал сигнали до прокуратурата, ако наистина е бил притискан. „Кой може да гарантира, че този човек казва истината? Кой? Нито един от вас. Правите си черен пиар преди да е започнала предизборната ви кампания”, заяви Манев. „Вие за прокуратура и съд ли се имате?”, попита още той.

„Някакъв трибунал ли е това, което се случва? Защо не е уведомена г-жа Аврамова за заседанието?”, попита Десислава Атанасова.

Заседанието беше обявено за 15:30 часа, но започна много по-късно. Според дневния ред първо трябваше да бъде изслушана министърът в оставка Петя Аврамова за строителството на магистрали и програмата за саниране. Мая Манолова обясни, че Аврамова щяла да дойде по-късно.

„Секретариатът на Комисията ме информира, че г-жа Аврамова е в кабинета си и ще дойде в момента, в който приключи заседанието на Парламента. Това е по процедурата", обясни Манолова.

„Абсолютна лъжа. Писмено с писмо до Народното събрание, до Комисията, входирано днес, съм уведомила г-жа Манолова, че няма да мога да изчакам края на заседанието", отговори Аврамова.

Тя отрече обвиненията срещу нея. „Абсолютна лъжа! Този човек никога не съм го виждала, никога не съм го познавала, никога не съм му звъняла. Не знам срещу какво е доведен този човек тук, да лъже и вие да правите този цирк. Ще си потърся правата по съдебен път”, заяви Петя Аврамова.

 

Видео: Facebook/Мая Манолова

Кой е Светослав Илчовски?

От над 20 години той е в агро бизнеса. Стопанисва над 100 000 дка земя в Плевенско и Врачанско, има  зърнобаза за 200 000 тона. Печалбата му е около 15 млн. лв. годишно.

Името му изплува и като свидетел срещу бившия депутат от герб и настоящ народен представител от ДПС Димитър Аврамов. Аврамов беше арестуван през 2012 - та година  по обвинения за търговия с влияние. След над 8 години разследвания и съдебни процедури  е оправдан.

В началото на 2021 г. Илчовски обяви, че продава бизнеса си в България. Пред сайта „Агри” той коментира, че не се чувства добре в страната. Вече бил капарирал земи в Съединените щати.