Тя вече е задължителна в много фирми и онлайн услуги

Google подготвя мащабна промяна в сигурността на профилите на потребителите. Компанията постепенно ще активира двуфакторна идентификация.

Първоначално интернет гигантът ще започне с призиви към потребителите сами да активират тази функция. Чрез нея освен парола, трябва да се въведе втори код или да се даде потвърждение чрез специално мобилно приложение. Използването на подобна двуфакторна защита се препоръчва отдавна от експертите по киберсигурност.

Тя вече е задължителна в много фирми и онлайн услуги. Google отбелязва в блога си, че паролите са най-слабото звено в киберсигурността - те са лесни за кражба, трудни за запомняне и управлението им е неудобно.

Затова компанията иска да популяризира двуфакторната защита, която не е 100%, но е много по-сигурна от стандартните пароли. Първата стъпка ще е с изпращане на заявка до потребителите, които вече са активирали функцията, да потвърдят, че са те.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Измама от името на Google

Те ще имат възможност и да изключат тази функция, но Google се надява хората да не избират тази опция.

Следващата стъпка ще е призив към останалите потребители с препоръка да се запознаят с функцията и да я активират. А вече тестово функцията се активира автоматично за малък брой потребители. На база на техните реакции компанията ще прецени кога и как да увеличи броя им през следващите месеци.

Целта е постепенно всички да използват двуфакторна защита.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.