Лъжат фирми с обещание за безплатна реклама в интернет

Нова измама, този път от името на Google. Мошеници използват популярността на най-голямата търсачка, за да събират пари от български търговци, обещавайки им помощ по време на пандемия.

За схемата сигнализираха зрители на NOVA, които са атакувани от измамниците. За схемата разказва репортерът Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Безвредни ли са боите за яйца на пазара

Mишени са малки и средни фирми, които поддържат онлайн магазини или корпоративни сайтове. За да се класират на по-предни места в интернет търсачките, измамниците нерегламентирано им предлагат безплатна услуга от името на Google. А за да получат помощ от Google трябва да платят единствено разходи за обработване на документите по договора. 

Преди дни жена получава примамлива оферта по телефона за подпомагане на бизнеса й. Собственичка е на онлайн магазин за дрехи. Предпочита да не показваме лицето й, затова ще я наричаме Милена.

„Обадиха ми се по телефона от Google с предложение да сключа договор с тях срещу 180 лв., за да взема субсидия ot 600 лв., която може да се получи заради пандемията. Т.е. за сумата от 780 лв. на годишна база да ми правят реклама, която ще ме изкара на първа страница в търсачката”, разказва тя.

Защо продължава продажбата на добавки за отслабване с опасното вещество сибутрамин

Предложението е обявено като кампания на Google, с която се подпомага малкия и среден бизнес. А обещанието е, че когато потребителите търсят дрехи онлайн, нейният сайт ще излиза сред първите резултати в търсачката през следващата една година. За да поучи въпросната субсидия, Милена трябвало само да подпише договор и да плати 180 лв. за подготовката на документите за участие в кампанията.

Как се развива схемата след това вижте във видеото.