В Гърция децата тръгват отново на училище

Редица европейски страни продължават постепенното разхлабване на ограниченията, въведени заради коронавируса.

В Гърция учениците тръгват отново на училище, а милиони британци очакват Борис Джонсън да обяви днес поредния етап от плана за вдигане на мерките.

Началните и средните училища в Гърция отварят отново врати днес и повече от 1,1 милиона ученици подновяват присъствените занимания. Връщането в училище ще става след задължително самотестване, каквото се изискваше и при отварянето на гимназиите през април.

Европейските страни предпазливо разхлабват мерките срещу COVID-19

На 15 май официално се открива туристическият сезон. Тогава полицейският час ще започва по-късно – в 24.00 часа, вместо в 23:00, както е сега.

Великобритания постепенно разхлабва мерките от последния локдаун, съгласно огласения през февруари план от четири фази. Всички британци гледат с надежда към „Даунинг стрийт” 10 и предстоящото на 17 май отваряне на закритите пространства на барове и ресторанти. Данните от неделя са много окуражаващи и показват, че само двама души, дали положителна проба за коронавирус през последните 28 дни, са починали.

Франция дава нов тласък на кампанията си за ваксиниране. От днес всички французи над 50 години ще могат да си поставят ваксина. Друга промяна, която настъпва в сряда, е, че всички пълнолетни ще могат да си запишат час за ваксинация, щом има дози на разположение. Според новия план хората ще могат да проверяват онлайн дали на следващия ден ще има налични ваксини в близост до дома им и дали има възможност за резервиране на час.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК