Постепенно се отварят магазини и ресторанти на открито

Редица европейски страни продължават предпазливото разхлабване на ограниченията, които бяха въведени заради коронавируса. Здравните власти в Германия съобщават за трайно понижение в броя на новозаразените, което може да е знак, че ваксинационната кампания в страната дава резултати.

Германските власти смятат, че третата вълна от COVID-19 е преодоляна. А здравните експерти се надяват скоро да овладеят пандемията и отбелязват, че заразяването намалява във всички възрастови групи.

„Тенденцията от последните седмици се потвърди. Третата вълна изглежда се е разбила. Броят на заразените отново спада, но продължава да е висок”, заяви Йенс Шпан, министър на здравеопазването на Германия.

ЕК предлага промени в ограниченията за пътуване

Властите все пак предупреждават, че са необходими още усилия.

„Тази тенденция трябва да се стабилизира, но това не е възможно с прибързано отпускане на мерките”, заяви още Йенс Шпан.

Редица европейски страни постепенно отварят магазини и ресторанти на открито, но повечето търговски обекти в Германия, с изключение на крайно необходимите по преценка на властите, остават затворени. Някои не работят вече над 6 месеца.

„Сегашното развитие с намаляващ брой на новите случаи и лек спад на пациентите в интензивните отделения, както и растящият обхват на ваксинацията е много положително. И това ни дава надежда, че много скоро ще можем да контролираме пандемията”, заяви Лотар Вилер, директор на института „Роберт Кох”.

Междувременно, парламентът разреши днес да бъдат смекчени ограниченията, които засягат ваксинираните и преболедувалите. 31.5% от германците са ваксинирани вече с първа доза.

От днес властите в Сърбия разрешават да бъдат отворени вътрешните части на ресторантите и кафенетата. Те ще работят до 22:00 часа при капацитет 50% на закрито и спазване на епидемиологичните мерки, без музика. Нощните клубове остават затворени. Продължава кампанията за ваксиниране в търговските центрове, които предлагат различни стимули за желаещите.

В Букурещ днес започна ваксинационен маратон, който ще продължи три денонощия. Разкрити са 50 кабинета, в които желаещите ще могат да се ваксинират без предварително записване с препарата на Pfizer. В денонощната ваксинация ще участват около 1200 доброволци. Заболеваемостта от COVID-19 в Румъния намалява и за последните 14 дни нивото е спаднало до 1,65 случая на 1000 души.