Татяна Лолова посмъртно с приз за цялостно творчество

Посмъртно Татяна Лолова с „Икар” за цялостно творчество. Приза получиха роднините й по време на годишните награди на Съюза на българските артисти.Церемонията, която отличава най-добрите български артисти, започна минути след 19 часа.

Обявиха номинациите за наградата "Икар"

За водеща мъжка роля отличие получи Валери Йорданов, а за женска - Ирини Жамбонас. Наградата за режисура отиде при Диана Добрева за „Синът“ от Флориан Зелер, който се играе в Народния театър. "Икар" 2021 за изключителен принос към музиката получи Михаил Белчев, а за чест и достойнство - актьорът Любомир Бъчваров от сериала All Inclusive на NOVA. По време на церемонията цигуларият Васко Василев и пувицата Киара изпълниха премерено песента “Едно” - написана специляно за церемонията днес.

Да се качи отново на сцената на Народния театър, за цигуларят Васко Василев е връщане към детството и първите стъпки пред публика.

„Има някаква топлата, като си спомня - предишния път бях тук преди 44 години на тази сцена, като актьор в една постановка на Старинен театър, тогава бях Леонардо Да Винчи, така че за мен да съм тук след 44 години е нещо страхотно”, сподели той.

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА: Отлагат връчването на наградите "Икар"

Връщането е само за няколко часа - специално за "Икар”-ите.  Музикантът и неговата 300 годишна цигулка партнират на младата певица – Керана, в песента "Заедно", написана за церемонията днес.

„Едно от най-хубавите неща са актьорите за България и това беше едно нещо, което отдавна Христо Мутафчиев ме е поканил да направя. Аз му бях обещал и да направим нещо с Керана, която е страхотна певица, а и композитор, тя всичко направи за тази песен”, разказва още цигуларят.

 

 

100 години след основаването на Съюза на българските артисти - за първи път церемонията се провежда в деня на светите братя Кирил и Методий. И ако промяната дойде заради пандемията, в нея има и знак.

Татяна Лолова ще получи посмъртно награда "Икар" за цялостно творчество

„Празник е за всички хора, които говорят български език, които общуват на български език, където и да се намират по целия свят. А ние, актьорите работим с български език на българските сцени, а и на сцените по света”, смята Христо Мутафчиев - председател на Съюза на българските артисти.

Актьорът Любомир Бъчваров, научава, че ще получи "Икар" за чест и достойнство, докато е в интензивно отделение и се бори с COVID-19. Между живота й смъртта наградата се оказва лекарство.

 

 

„Много се зарадвах и тя ми даде енергия, тя ми даде смисъл, че ще го преборя този вирус. Когато имаш задача, ставаш друг човекИ наистина трудно, но започнах и да се движа и да усещам радостта, смисълът на това - чест, достойнство, Икар - човекът, който полетява и изгрява”, смята актьорът.

За това и Бъчваров определя работата си като допинг, а срещите с публиката като необходимото, за да си жив.

Ето и пълен списък на наградените:

ДЕБЮТ

Поля Йорданова за Наташа в „Мечтата на Наташа“ от Ярослава Пулинович, реж. Ана Батева, Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово

ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ

Валери Йорданов за Рамадан Дервишов в „Караконджул“ по „Дервишово семе” от Николай Хайтов, реж. Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов”

ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

Ирини Жамбонас за Марта в „Кой се бои от Вирджиния Улф“ от Едуард Олби, реж. Стоян Радев, Малък градски театър „Зад канала”

ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ

Александър Тонев за Санчо Панса в „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес, реж. Маргарита Младенова, Драматично-куклен театър „Константин Величков” – Пазарджик

ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

Радена Вълканова за ролята ѝ в „Капитал(на) грешка“ по Йодьон фон Хорват, реж. Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов

РЕЖИСУРА

Диана Добрева за „Синът“ от Флориан Зелер, Народен театър „Иван Вазов”

СЦЕНОГРАФИЯ

Мира Каланова (сценография), Марина Райчинова (костюми) за „Закуска в Тифани“ по Труман Капоти, реж. Диана Добрева, Драматичен театър „Николай Масалитинов” – Пловдив

АВТОРСКА МУЗИКА

Христо Намлиев за „Портокалова кожа“ от Мая Пелевич, реж. Петър Денчев, Театър „Възраждане”

НАЙ-ДОБЪР СПЕКТАКЪЛ

„Боклук“ от Елена Телбис, реж. Ивайло Христов, Театър 199 „Валентин Стойчев”

ДРАМАТУРГИЧЕН ТЕКСТ излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите

„Боклук“ от Елена Телбис

КРИТИЧЕСКИ ТЕКСТ излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите

Румяна Николова „Модел на функциониране на българския театър в периода 1944-1989 година“,  изд. „П. Венедиков“, 2020

ПОСТИЖЕНИЕ В КУКЛЕНОТО ИЗКУСТВО излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство от Комисия в състав: Мая Бежанска – актриса; Никола Вандов – театровед; Петя Караджова – сценограф

Петър Пашов за режисурата на „Пиано на луната“ по мотиви от Валери Петров, Театър „Ателие 313“

КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство

„Гарвин магьосникът“ от Яна Борисова, реж. Вежен Велчовски, Общински куклен театър – Благоевград

ВАРИЕТЕТНО И АТРАКЦИОННО ИЗКУСТВО излъчени от Гилдия атракционни и сценични изкуства и Гилдия за вариететно изкуство

Вили Кожухарова за постижения в областта на каучук акробатиката

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства

Марион Дърова за “Wo Man”, ДНК, Национален дворец на културата

ДУБЛАЖ излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа

ПРИ ЖЕНИТЕ

Гергана Стоянова за Елиза и Мария във „Влад“ и всички жени в „Ориент експрес“

ПРИ МЪЖЕТЕ

Любомир Младенов за Клод Трепани в „Дървосекачи“

НАГРАДА ЦИРКОВО ИЗКУСТВО

се присъжда на Джулио Малеволти за приноса му в развитието на българската, европейската и световната акробатика

НАГРАДА НА АКТ-УНИМА за значим принос в развитието на българското куклено изкуство се присъжда на Иван Теофилов

НАГРАДА ИКАР 2021 ЗА ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО се присъжда на Любомир Бъчваров

НАГРАДА ИКАР 2021 ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРИНОС КЪМ МУЗИКАТА излъчена от Гилдията на Музикалните артисти се присъжда на Михаил Белчев

НАГРАДА ИКАР 2021 ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРИНОС КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР се присъжда на актрисата Татяна Лолова (посмъртно)