Какви са възможните причини за падането му под връх Тодорка?

Състоянието на Владимир Каролев остава тежко. Той е настанен в интензивно отделение в „Пирогов”, където беше докаран в понеделник по обед с тежка, съчетана травма.

От лечебното заведение съобщават, че медицинският екип веднага е направил всички необходими изследвания. От тях става ясно, че освен сериозни външни наранявания и черепно-мозъчна травма, Каролев има контузии и на вътрешни органи. Дългите часове, в които е останал неподвижен в района на връх Тодорка, са причинили и хипотермия.

Проф. Ангелов за Каролев: Има сериозен риск за живота му

Оказва се, че на терена, където стана инцидентът с Каролев, и преди е имало подобни ситуации.

„Преди дни на същото това място беше паднала една чужденка. Тогава бяха направили такава акция и за нея. Теренът е стръмен. Каролев е слизал със сноуборд по него, вероятно се е хлъзнал, паднал е и не е успял да се задържи. Теренът е такъв, че има заледени участъци и скали”, посочи алпинистът Дойчин Василев. 

 

 

Атанас Усков от Планинската спасителна служба обясни, че акцията не е била лека заради смесените условия - снегът през деня е мек, а вечерта замръзва.

„Използвахме моторни шейни, но не беше лесно, тъй като на места буквално минавахме с тях през камъни и храсти”, разказа той.

Откриха Владимир Каролев в Пирин, състоянието му е тежко (ВИДЕО)

„Каролев многократно беше разказал идеята за маршрута си, но проблемът беше, че бе попаднал в дупка, която възпрепятства да бъде видян. Липсата на обхват на телефона му подсказа, че това е едно от местата за претърсване”, посочи още Усков.

Владимир Каролев изчезна в Пирин

„Първо видяхме каската на Каролев. Не знаехме на кого е, но 100 метра по-нагоре намерихме и него”, разказа зам.-кметът на Банско Стойчо Баненски.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.