Операцията по издирването му продължи 12 часа

Тежко падане е причината за изчезването на икономиста Владимир Каролев! Следите му се загубиха в Пирин в неделя сутринта. Около 16 е получен сигнал за това, че няма връзка с него.  Издирването продължи 12 часа.

Проф. Ангелов за Каролев: Има сериозен риск за живота му

40 минути след полунощ, той е открит в безсъзнание, с множество травми. Изнесен е на ръце и е предаден на Спешна помощ. Състоянието му се определя като много тежко. Каролев е с политравма и черепно - мозъчна контузия, след 400 метра падане. Днес на обед раненият беше транспортиран от Разлог в София, в присъствието на здравния министър и шефа на „Пирогов”.

„Травмите са сериозни - черепно-мозъчна, на гърди и глезен. Надявам се колегите да се справят с тежкото му състояние. В момента е със сериозен риск за живота”, обясни здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

„Много е рано да кажем как ще се развие черепно-мозъчната травма. Тя е сериозна. В момента го поддържаме в медикаментозна кома. Не можем да кажем, че животът му е извън опасност”, уточни директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.  

Владимир Каролев изчезна в Пирин

В неделя следобед Каролев е в Пирин. С видео в социалните мрежи разказва за плановете си в слънчевия ден: „Вижте какво райско време е днес. На връх Тодорка съм, въобще в планините ни е рай. Аз ще се спусна през Малка Тодорка и ще се опитам да се кача на Вихрен и да се пусна и оттам”, обяснява той.

Няколко часа по-късно обаче икономистът се оказва в неизвестност. Негови приятели го чакат да слезе от планината, но телефонът му е изключен. Издирването на Каролев продължава 12 часа. Открит е в безсъзнание в 00:40 ч. в нощта срещу понеделник. Изнесен е на ръце и в 4:30 ч. е предаден на Спешна помощ. първи до него стига Стойчо Баненски, заместник-кмет на Банско и доброволец в спасителния отряд.

 

 

"В тъмнината първо намерихме каската, след това го видяхме него – беше на около 100 метра от там. Дишаше, но не беше контактен и нас ни притесни това, че положението, в което беше паднал, показваше, че той не е мръднал през цялото време", споделя той.

„Много беше трудно. Носен е на ръце през цялото време. Намерихме го на 2 300 метра надморска височина”, обясни Методи Баневски от ПСС.  

 

 

Директорът на Планинската служба Стоян Нешев определи издирването като сложно, на труден и силно заледен терен.

„За нас е огромно удовлетворение, че успяхме да го намерим навреме. При тези условия, при такова падане и с такива травми, изходът можеше да бъде по-тежък”, уточни Нешев.

Предполага се, че Каролев се е наранил след падане, продължило около 400 метра. Според експерти теренът в планината най-вероятно го е подвел, защото в момента снегът е изключително твърд и хлъзгав.

„Най-вероятно е имало преминаване през скален участък, претъркулване, което е поето от каската. След това тя може вече да е била счупена, което води до тежка черепна травма. Планината е висока, теренът е алпийски терен и скалите, по които потенциално е преминал пострадалият, вероятно са нанесли най-сериозните травми”, обясни Анди Балевски от Българската лавинна асоциация.

 

 

От Планинската служба обясниха, че са намерили Каролев само благодарение на късмета, защото на мястото телефоните нямат обхват.

В контекста на случилото се спасителите отново подчертаха нуждата от въздушна линейка.

„Можеше да бъде използван хеликоптер, но знаем, че в България няма такова чудо и ще се случват такива неща. Както се казва, ще ги носим девет дни с камили”, добави Баневски.  

Директорът на Планиската спасителна служба прогнозира, че хеликоптер България може да има не по-рано от 2023 г.

 

 

Първоначално Каролев беше транспортиран в болницата в Разлог. В лечебното заведение пристигнаха здравния министър в оставка и д-р Асен Балтов. Малко след 13 часа следобед днес Владимир Каролев беше докаран в „Пирогов: в стабилно състояние, но все още с опасност за живота. Той е настанен в реанимацията на отделението по неврохирургия. Лечението му продължи с редица изследвания, както и ядрено-магнитен резонанс на мозъка и гръбначния стълб.

 

 

Според експерти теренът в планината най-вероятно е подвел Каролев, защото в момента снегът е изключително твърд и хлъзгав. Икономистът е изключително опитен планинар. Имал е достатъчно добро оборудване в себе си, но е бил сам по време на спускането, което експертите отчитат като голяма грешка.