Коментар на д-р Иван Маджаров

„Допълнителните пари за медици се осигуряват от държавния бюджет, а не от здравноосигурителните вноски. Т.е. НЗОК е само една пощенска кутия – през нея парите минават и се плащат на колегите. Дали ще ги има или не – за това предстои да поговорим с новото ръководство на министерството”. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в студиото на „Здравей, България”.

Д-р Маджаров призова за 70% паритет в заплащането на медиците ни в сравнение с останалите в ЕС

„Тези пари са за хората, които са участвали в лечение и диагностика на болни от COVID-19”, посочи още той.

„Смятам, че на този етап лекарите ще получат бонуса от 1000 лв., защото има предвиден буфер от 600 млн. в бюджета на държавата, записан и към бюджета на НЗОК, който е за тази цел”, посочи Маджаров.

КНСБ иска актуализация на бюджета, за да не бъдат спрени мерките за подкрепа

Маджаров отправи молба към ръководството на здравното министерство и НЗОК средства да бъдат предвидени и за заети в лаборатории и рентгеновите кабинети. „Засега те не са включени, което не е честно”, коментира той.

„Надявам се през лятото да гледаме малко по-спокойно на нещата и до края на сезона да не се налага да говорим толкова много за ситуацията с COVID-19“, коментира той по повод епидемичната обстановка

Целия разговор гледайте във видеото.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК