Според него е необходимо кадрово подсигуряване на системата, тъй като кадрите се изграждат бавно, а другото се купува бързо

По случай международния ден на здравето и професионалния празник на всички здравни работници, "Социална мрежа" потърси председателя на Българския лекарски съюз. Д-р Иван Маджаров коментира изпитанията, пред които са поставени медиците през последната година и благодари на всички, които се включиха в инициативата за едноминутно мълчание в памет на здравните работници, които загубиха битката с COVID-19.

"Искам да благодаря на всички, които се включиха в инициативата точно в 12 ч. с минута мълчание да почетат паметта на колегите, които изгубиха живота си", заяви д-р Маджаров.

По думите му тази година ни даде възможност да направим равносметка, че държавата и обществото трябва да осъзнаят, че системата на здравеопазването не може да се гради с дни и месеци, а когато вземаме решение днес, то се отразява с години.

Д-р Маджаров: Антигенните тестове ще важат за покриване лечението на пациенти с COVID от Здравната каса (ВИДЕО)

Според него е необходимо кадрово подсигуряване на системата, тъй като кадрите се изграждат бавно, а другото се купува бързо.

Лекарите, които напускат България не се връщат лесно, защото намират реализация там. Трябва да постигнем паритет, за да ги задържим, а именно 70 % паритет в заплащането в сравнение с останалите държави в ЕС. Родината трябва да им създаде условия.

Броят на лекарите у нас се е увеличил с 500-600 новозавършили.

Целия репортаж вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.