Почти всяко заседание започваше със скандал какъв да бъде дневният ред в залата

В края  на тази политическа серия - поглед към отиващото си 45-о Народно събрание.  То ще влезе в историята като най-краткото в новата история на България. Но беше и едно от най- шумните.

РАВНОСМЕТКА: Какво свършиха депутатите за краткия си престой в парламента

За по-малко от месец в парламента, се случиха няколко знакови неща:

Първо народните представители се преместиха от новата в старата сграда на народното събрание. Причината -  новоизбраните партии отказаха да влязат в бившия партиен дом.

През последните седмици са се провели 8 пленарни заседания и едно неуспешно, след като част от партиите отказаха да подкрепят дневния ред.

Ремонтът на изборния кодекс се оказа най-голямата промяна, която депутатите приеха, а резултатите от работата на комисията за ревизия на управлението на борисов  тепърва ще стават ясни.

„Дано да съм добра орисница”. С тези думи  доайенът Мика Зайкова откри 45-ото Народно събрание.  То ще остане в историята  и с клетвата. За първи път 6-ма депутатите изрекоха думите онлайн заради карантина.

СМЯНАTA НА ВЛАСТТА: Стефан Янев е служебен премиер, изборите са на 11 юли (ОБЗОР)

Месец на скандали и сътресения - така може да опишем най-краткият парламент в новата история на България. Още първото заседание предизвика бурни дебати и обвинения. Почти всяко заседание започваше със скандал какъв да бъде дневният ред в залата.

 Парламентът създаде и комисия, която да провери управлението на  Бойко Борисов за последните 10 години. Скандалите в комисията започнаха с изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски.

 

Листите на "Има такъв народ" ще се редят наново, Слави Трифонов може да не участва

Единствената промяна в законодателството, която  народните представители успяха да докарат до край, беше ремонтът на изборния кодекс - машинно гласуване в секции с над 300 избиратели, видеонаблюдение при броенето на бюлетините  и без ограничение в броя на секциите в чужбина.

Скандали имаше и за това какви заплати да взимат депутатите и колко да бъде партийната субсидия.  А предложение на левицата  актуализацията на пенсиите да бъде гласувана веднага и на второ четене, без комисии, доведе почти до саморазправа.