Назначена е и новата Централна избирателна комисия

Президентът сложи край на кабинета "Борисов 3" и 45-тото Народно събрание. Серия от укази, подписани от Румен Радев, поведоха страната към предсрочни избори. Датата за тях вече е насрочена и тя е 11 юли.

А дотогава, в Министерския съвет влиза служебно правителство, назначено от Румен Радев. Начело на управлението застава досегашния съветник на Радев генерал Стефан Янев.

Кой кой е в служебното правителство

Задачата на кабинета е да подготви предстоящите избори, но реално служебните министри ще останат на власт до сформирането на ново, редовно правителство.

Президентът Румен Радев подреди за втори път служебен кабинет, като реши начело на него да застане ген. Стефан Янев. До днес Янев съветваше държавния глава по въпросите за сигурността и отбраната. В новия кабинет, който поема властта за следващите поне два месеца, има 19 позиции - една за премиера, три за неговите заместници, а министрите са общо 18.

Само две дами ще седнат на министерски столове. А биографиите на новите министри показват, че в следващите месеци страната ни ще бъде управлявана от военни, политици, експерти, икономисти. 

Радев определи датата на изборите

Час преди служебният кабинет да бъде официално обявен, вицепрезидентът Илияна Йотова загатна:

„Най-важната отличителна черта на този кабинет ще бъде експертизата на бъдещите министри”.  

Без изненада – служебен премиер на страната става ген. Стефан Янев. До днес – секретар на държавния глава по сигурността. Янев имат опит със служебната власт, защото в кабинета „Герджиков“ заема поста вицепремиер и военен министър.

В новия кабинет Янев ще има трима заместници.  Първият – отново познато лице от кабинета „Герджиков“. Това на Гълъб Донев, който както и през 2017 г. ще отговаря за социалната политика. Името му стана ясно още снощи. А на следващия етап не беше открит за коментар. 

Президентът издаде указ за назначаването на новата ЦИК

Вторият заместник на Янев ще отговаря за обществения ред и сигурността, и ще бъде МВР шеф. Това е Бойко Рашков – юрист, бивш шеф на Националната следствена служба, ексдепутат от БСП, зам.-министър и бивш председател на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. 

С важна задача поста си на вицепремиер по управление на европейските средства ще приеме Атанас Пеканов. Икономистът ще трябва да продължи работата по Плана за възстановяване и устойчивост, който страната ни да покаже в Европа.

В какво състояние е държавната хазна  ще трябва да провери Асен Василев, който президентът избра да отговаря за финансите. Това не е първи министерски пост в служебен кабинет за Василев, но преди той отговаряше за икономиката в правителството на Марин Райков.

Икономическият ресор този път поема предприемачът Кирил Петков – основател на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

В условия на пандемия президентът поверява здравеопазването в ръцете на д-р Стойчо Кацаров. Той е председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Д-р Кацаров за първи път ще е служебен министър, но не за първи път ще е в политиката. Бил е два пъти депутат – първо от СДС, след от това от ДСБ, областен управител и зам.министър на здравеопазването.

И докато Кацаров ще се бори с пандемията, Стела Балтова ще работи за справяне с отраженията й върху туризма у нас. Часове преди официалното си обявяване Балтова потвърди пред Нова, че има покана за поста на служебен министър.

Новият служебен кабинет не мина без изненади. На стола на министър на правосъдието сяда социалистът Янаки Стоилов. Въпреки, че до последния момент от „Позитано 20“ не казваха дали президентът е поискал официално техни експерти.

Министерски стол в служебния кабинет има и за представител на антиправителствените протести от миналото лято. За културата ще отговаря скулпторът Велислав Минеков. Минеков също не влиза за първи път в политиката – беше част от Отровното трио, а преди това говорител на Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева.

В кабинета "Янев" енергетиката отива в ръцете на бивш шеф на Електроенергийния системен оператор Андрей Живков , а за околната среда и водите ще отговаря експертът Асен Личев.

Георги Панайотов поема отбраната на България. Дипломат от кариерата с 25 години опит в областта на сигурността.

Виолета Комитова е една от двете дами в кабинета. Тя е преподавател в Строителния университет. На нея е поверено регионалното развитие.

Николай Денков ще има задачата да се справи с предизвикателствата в образованието на края на една учебна година, която беше повече онлайн, отколкото присъствена. Според университета в Станфорд, член - кореспондент Денков е сред първите 2 процента на най-добрите учени в света.

Светлан Стоев поема външните работи. Бил е посланик в няколко държави.

Христо Бозуков ще отговаря за ресор земеделие. Той вече беше служебен министър с този ресор, но в кабинета на Огнян Герджиков.

Георги Тодоров поема транспорта. Бил е заместник-министър в този ресор, участвал е в ръководните органи на предприятия като „България еър”, пристанище Бургас, Информационно обслужване.

За спорта в следващите месеци ще отговаря Андрей Кузманов. Дългогодишен спортист, той е многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой. Всички те ще останат на постовете си поне до 11 юли, когато ще бъдат изборите.

Освен указа, с който държавният глава Румен Радев назначи служебното правителство и насрочи датата за предсрочните парламентарни избори, днес станаха ясни още две важни решения на президента.

Издаден бе и указът за назначаването на новата Централна избирателна комисия. За председател държавният глава назначава Камелия Нейкова.

СЛЕД ОСТЪР СПОР: Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК (ОБЗОР)

Димитър Димитров, Емил Войнов, Росица Матева и Цветозар Томов са назначени за заместник-председатели. Севинч Солакова заема длъжността секретар.

Членове на комисията са: Георги Баханов, Елка Стоянова, Ерхан Чаушев, Йорданка Ганчева, Красимир Ципов, Любомир Гаврилов, Любомир Георгиев, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева.

Всичко това очаквано предизвика и коментари в политическите партии, които дадоха различни работни приоритети на служебния кабинет.

Какви бяха политическите реакции?

Часове преди Стефан Янев да поеме управлението на страната от Бойко Борисов, настоящият премиер в оставка  направи коментар за новите министри на партийно събрание на ГЕРБ.

„Истински им желая успех, но всъщност то няма да е отговорно за нищо. Защото то пряко ще се ръководи от Румен Радев”.

С указа на Радев, Борисов получи отговор на въпроса, който задаваше през последните седмици – кога ще предаде властта.

От „Демократична България” дадоха висока оценка за министерския състав, избран от държавния глава. „Служебният кабинет изглежда много авторитетно, професионално и експертно”, каза Атанас Славов.

Мая Манолова настоя служебната власт да продължи разкритията на комисията по ревизия.

От „Има такъв народ” обаче са на обратното мнение. Още преди да е ясен съставът на служебния кабинет, те заявиха, че с ревизия трябва да се занимава редовно избрано правителство.

Борисов: Парите на олигархията са изправени срещу нас (ВИДЕО)

„Сигурно ще започне някакъв преглед, някакъв анализ, първи стъпки ще започнат в тази посока, но смятам, че същинската работа ще трябва да се извърши от следващия кабинет, който бъде избран от Народното събрание.  Мисля, че основната задача на служебния кабинет е да подготви изборите”, заяви Ива Митева.

Доскорошните партньори на Велислав Минеков пък дадоха оценка на това, че той е новият министър на културата

„Това е интересна номинация. Ако някой допуска, че това е жест към протеста - не, не е”, смята Николай Хаджигенов.

Две от партиите запазиха мълчание. БСП и ДПС не коментираха съставът на втория служебен кабинет.