Десетки загинаха в размяната на удари от въздуха

Бомбардировките в Израел може да доведат до истинска война. За това алармира ООН след поредната ескалация на обстрела между израелци и палестинци.

От началото на седмицата двете страни започнаха да си разменят удари от въздуха. Загиналите са десетки, повечето цивилни палестинци. Има и най-малко 13 загинали деца. Съединените щати, Европейският съюз, Русия и Турция призоваха двете страни да спрат огъня. Засега те не правят отстъпки.

13-етажна сграда в ивицата Газа рухна след бомбардировка, ракети паднаха и в Тел Авив

Повече от 70 души загинаха в ударите от въздуха, които си разменят израелци и палестинци. "Хамас" обстрелва израелските градове с ракети. Авиацията на Израел отвръща с обстрел на цели, свързани с организацията на палестинска територия. Това е най-голямата ескалация на напрежението между двете страни от няколко години.

 

Видео: Ruptly

Международната общност отново призова двете страни да прекратят обстрела, но министърът на отбраната на Израел заяви, че ударите от въздуха "едва сега започват". От "Хамас" се заканиха, че ако израелците искат война, ще я имат. Всичко това превръща живота на цивилното население в истински ад, коментират наблюдатели. В няколко израелски града виеха сирени и гражданите се криеха в убежища. В палестинските територии бяха сринати цели сгради след преки попадения на ракети.

„Израелската армия не прави разлика между цивилни и военни. Това превръща всички ни в мишени. Семействата ни са бомбардирани, животът ни е в опасност”, каза Фираш Белбеиси - жител на Газа.

Редица страни призоваха за деескалация на напрежението в Близкия изток

„Беше много страшно тази нощ. Още по-страшно беше за моите приятели, които живеят в отдалечени райони. Донякъде сме свикнали с тези ракетни нападения, но цялата страна е под обстрел. Страшно е да си в такава ситуация”, коментира израелка, жител на Тел Авив.

 

Видео: Ruptly

Напрежението в Израел се трупа от седмици. Последните поводи за него бяха опитите на израелците да прогонят от домовете им няколко семейства в окупираните територии, както и режимът на охрана на свещената за мюсюлманите джамия Ал-Акса в Йерусалим по време на Рамадана. Освен ракетния обстрел, притеснение предизвиква и насилието в смесените градове. Там имаше атаки срещу частни имоти и подпалени къщи.