Бизнесменът разказа пред депутати за запис с издевателства над затворник

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов ще проверява твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, който разказа пред парламентарната Комисия за ревизия на управлението, че му бил показан запис с издевателства над затворник. Стоилов поиска повече конкретика и заяви, че в такива случаи трябва да се посочват места, имена и кръг лица.

Инфарктно заседание на Комисията за проверка на управлението на ГЕРБ

"Това са стари проблеми и не може да се заблуждаваме, че са изчезнали", каза Стоилов преди първото си участие в заседание на ВСС. Той отново поиска да бъде направен пълен анализ на работата на Спецсъда и прокуратурата и едва тогава да се вземе решение за тяхното бъдеще. Според служебния министър този анализ трябва да обхване целия период - от създаването на спецмагистратурите до днес.

Прокуратурата проверява казаното от Илчовски и Иван Ангелов в парламента

 

 

Янаки Стоилов коментира и проектодекларацията, която пленумът на ВСС ще обсъди в тази посока. "С или без нея този въпрос не може да бъде заобиколен. Но без анализ на свършеното и това какви са проблемите, ще е израз на предубеденост да се излиза с предложения", смята още Янаки Стоилов.

След бурни дебати ВСС реши да подкрепи Специализирания съд и прокуратура във връзка с идеята за закриването им. Декларацията беше приета с 18 гласа "за" и три "против", сред тях и председателят на ВКС Лозан Панов.