Аукционът беше организиран във връзка с честването на 200-годишнината от кончината на Наполеон

Бижута със сапфири и диаманти, които са били притежание на осиновената дъщеря на Наполеон Бонапарт, бяха продадени на търг в Женева. Скъпоценностите достигнаха сумата от милион и 400 хиляди евро. 

Продажната цена на деветте лота значително надхвърли първоначалната им оценка, направена от аукционната къща "Кристис". Те са останали в едно и също семейство, след като са били подарени на осиновената дъщеря на Наполеон Стефани дьо Боарне по повод на венчавката й в Париж през 1806 г.

Продават на търг бижута на осиновената дъщеря на Наполеон (ВИДЕО+СНИМКА)

Към деветте предложени на търг бижута е имало огромен интерес от страна на колекционери от цял свят. Името на купувача не беше огласено.

Аукционът беше организиран във връзка с честването на 200-годишнината от кончината на Наполеон. Сред деветте лота са диадема, огърлица, обеци, брошки и гривна. 

Експертите бяха оценили общата им стойност на 430 хиляди швейцарски франка. Но само диадемата  достигна цена от 420 хиляди.Общо 38 цейлонски сапфира са били нужни за изработването на това украшение в началото на 19 век.

Освен с голямата си историческа стойност, бижутата се отличават с изключително майсторска ювелирна изработка и с голямата чистота на сапфирите. 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.