От прокуратурата потвърдиха, че разследването по случая продължава

Случаят от Казанлък с продадения апартамент на психично болен мъж от неговия попечител получи своята развръзка. Жилището на 67-годишния мъж беше продадено на занижена цена. Така той трябваше да остане на улицата. Съседите и приятелите му обаче се вдигнаха на протест и сезираха всички възможни институции. Оказва се, че надзорникът е свързан с агенция за недвижими имоти. Стамо Стамов трябваше да напусне апартамента на първи май. Сега обаче той има нов попечител. Това е приятел от детството му и един от съседите, които се грижат за него през годините.

„Бившият купувач, който е купил апартамента, се съгласи да го върне. Сключена е спогодба с него, с която апартамента трябва да бъде прехвърлен обратно до 1-ви юни”, разказва Петко Събев.

Настойник на психично болен мъж продаде апартамента му

За да се върне апартамента в центъра на Казанлък, крайният купувач, на който е продаден апартамента иска сумата, която е платил. Оказва се, обаче, че от сметките на Стамо Стамов липсват пари,  с които до началото на годината е разполагал предишният му попечител.

„Парите, с които е закупен апартамента 37 хиляди лева, от тях липсват 1800 лева, които по никакъв начин не трябва да бъдат изтегляни и тези пари ги няма. И ако тези пари не бъдат върнати от попечителя, който ги е изтеглил, на Стамо бившия попечител апартамента няма как да бъде върнат, защото той няма как да върне парите”, посочва Събев.

Според описаното споразумение обаче липсващата сума, трябва да бъде събрана до 1-ви юни. За да има дом техният съсед.

„Ако не беше предаването по NOVA, ако не бяха тези хора тук, този случай нямаше да бъде разкрит и до сега Стамо Митков Стамов щеше да остане на пътя и може би щеше да умре като куче”, посочва новият му попечител.

Разследват настойника на психично болен мъж, който продаде апартамента му

„Аз вярвам, че нещата ще си отидат на мястото. Той ще ни остане нашият комшия. Не вярвам да бъде изгонен по такъв начин. Това е … не знам какви думи да употребя”, твърди Коста Ангелов.

„Това си е чиста схема за имотна измама, чиста схема. И в тази схема има високопоставени лица и тези които са извършили схемата са свързани със силните на деня. Убеден съм и го казвам с чисто съзнание”, заяви и Петко Събев.

От прокуратурата потвърдиха, че разследването по случая продължава. Разпитани са свидетели, сред които и бившият надзорник, който е свързан с агенция за недвижими имоти и вероятно в основата за продажбата на апартамента на занижена цена. Има основания за престъпление, свързано със злоупотреба с доверие.

Репортер: Георги Манев