Според него е нормално новите министри да правят смени в кабинетите

„Нормално е всяко ново правителство да подсигури екипа, с който ще работи. Все пак трябва да работиш с хора, на които имаш доверие, а не срещу които си се борил. Не, не, прогонване, грозно прогонване, не трябва да има, но трябва да има професионалисти, които да върнат държавността - за това, за което ние сме се борили. Това, за което ние сме се борили”, заяви Христо Проданов от БСП в ефира на „Здравей, България”.

Първо заседание на служебния кабинет и редица рокади във властта (ОБЗОР)

Според него е съвсем нормално министърът да сглоби своя екип от заместници. Относно състава на служебното правителство, Проданов подчерта, че са професионалисти в своята област. Той обаче смята, че очакванията към тях не бива да са огромни, тъй като мандатът е твърде кратък, както и „защото нямат пари за реформи”.

„Това, което ни е представено от президента, е подложено на обсъждане и гласуване в Националния съвет. По това сме се произнесли. Не можем да се произнасяме по нещо, за което нямаме предложение. Това, което ние сме направили като партия и като устав, който имаме, относно това участие на министри на БСП, има санкция от Националния съвет. За всичко останало имаме принципна позиция – не се намесваме в работата на президента и това сме го доказали през последните 4 години”, подчерта Проданов и добави, че БСП  може да предостави специалисти, ако има нужда от такива.

Рокади и в Министерството на образованието

Политикът от левицата е на мнение, че няма нищо по-логично от това в социалното министерство да има представители на БСП. Надя Клисурска и Иван Кръстев, които се свързват с БСП, са заместник-министри във ведомството.

Относно думите на Слави Трифонов, че „БСП е беззъба опозиция”, Проданов заяви, че това не е така.

„Ние сме били достатъчно яростна опозиция през целия мандат на 44-о Народно събрание, като се опитахме чисто политически да направим някакво обединение в 45-о Народно събрание, за да бъде „моделът ГЕРБ” отстранен. Това, че Трифонов не пое отговорност, за да направи такова обединение, като това на президента, то трябва той да отговаря на тези въпроси”, заяви социалистът.

Първо уволнение в МВР

Проданов разказа, че е сигнализирал шеф на Областната дирекция на полицията в Монтана за купуване на гласове в деня на изборите.

„Не беше предприето нищо, защото няма политическа подкрепа за това да има честни избори. В това село резултатите бяха – 2 гласа за БСП, 3 гласа за „Има такъв народ” и 400 гласа за ГЕРБ.  Случаят е от Ломския край”, сподели той. Според него случаят не е единичен и купуване на гласове е имало навсякъде.

Целия разговор гледайте във видеото.