Кабинетът „Янев” уволни шефката на НАП и директора на агенция „Митници”

Нови уволнения и смени по високите етажи на властта! Кабинетът „Янев” уволни шефката на Националната агенция за приходите и директора на агенция „Митници”.

Според министъра на финансите Асен Василев освободената Галя Димитрова е трябвало да напусне поста си още след гафа с огромния теч на данни от данъчната агенция.

Бившите управляващи от ГЕРБ пък обвиниха президента и назначеното от него правителство в политическа чистка.

Министърът на финансите Асен Василев обясни отстраняването на досегашния директор на НАП Галя Димитрова със системно неизпълнение на служебните ѝ задължения и пробива в сигурността през 2019 г., когато данните на милиони българи станаха публични. Тогава тя беше в отпуск, който категорично отказа да прекъсне.

„Бях учуден, че мерки по отстраняването на ръководителя на НАП не бяха предприети по-рано. За периода от 2017 до 2020 г. се констатира системна ниска събираемост на вземания по издадените ревизионни актове. От малко над 4 млрд. са събрани малко над 2 млрд.”, заяви Асен Василев.

Освободиха шефовете на НАП и Агенция "Митници"

Самата Галя Димитрова остана изненадана от смяната си.

„Считам, че съм добър професионалист и не очаквах, честно казано. Уволнението ми не го приемам по този начин, не го приемам като оценка за моята работа, защото няма мотиви за това. Оценката за моята работа са рекордните приходи в бюджета, въпреки извънредната ситуация, в която бяхме, както и екипът на агенцията, с който много се гордея”, заяви Галя Димитрова – бивш директор на НАП.:

На нейното място начело на НАП застава 42- годишният Румен Спецов. Той има над 10-годишен опит в различни отдели на агенцията. Освен експерт, Спецов е и запален културист, като е републикански шампион за ветерани. Той получи веднага първите си задачи.

„Да се увеличат приходите, като се направи особен фокус върху големите данъкоплатци и се махне терорът, който седи върху малките данъкоплатци”, нареди Асен Василев.

На Спецов не беше позволено да отговаря на въпроси.

„Той още не е влязъл в НАП, така че трудно, според мен, може да ви отговори”, заяви Василев.

Рокада има и в Агенция „Митници”. Георги Костов е освободен, а като директор се завръща Павел Тонев. Той застава начело за втори път, след като оглавяваше агенцията по време на кабинета на Пламен Орешарски. Повод за промяната е доклад от ОЛАФ, в който се посочва, че Агенция „Митници” не отговаря на исканите стандарти.

„ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България евентуално трябва да възстанови към Европейския бюджет”, каза Василев.

Досегашният директор Георги Костов пусна дълъг Facebook-пост, в който отчете свършеното по забележките на ОЛАФ.

Назначени са нови заместник-министри в седем министерства

А уволненията през последните два дни и в две от най-важните агенции предизвикаха реакция от ГЕРБ.

„Бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции. Като член на първия кабинет на президента на Радев на мен той ми постави от началото до края две основни задачи - незабавно да уволня изпълнителните директори на НАП и „Митници”. Моят отговор беше категоричен – първо ще ме уволните мен и след това, ако искате, може да уволните тях”, заяви Кирил Ананиев, бивш министър на финансите.

От президентството не коментираха изказванията на Кирил Ананиев.

Вълна от реакции след рокадите на ключови позиции в държавата. Бившите управляващи от ГЕРБ определиха случващото се като политическа чистка. От Стратегическия съвет на президента обясниха, че различен модел на политика се прави с нови хора.

Бившите управляващи от ГЕРБ определиха като „радикализъм” ударната смяна по върховете на държавната администрация.

Според Томислав Дончев случващото се може да предизвика негативен ефект за страната. 

Шефът на Стратегическия съвет при президента – Александър Маринов, е на мнение, че чистка няма. Промените се правят с цел постигане на резултати.

ГЕРБ с остра реакция и критики към служебния кабинет

Два дни след като встъпи в длъжност, кабинетът "Яне"в предизвика остра реакция на бившите управляващи от ГЕРБ.

„Би било редно да му се даде 10 дни толеранс. Скоростта на радикализъм на служебното правителство е такава, че има теми, които изисква реакция”, заяви Томислав Дончев.

И бившият вицепремиер продължи с критика.

„Да не се вкарва в обичайния политически ракурс - бият нашите. Дали това е опит за овладяване на държавния апарат? Вероятно - да. В повечето случаи екзотични мероприятия са обречени на неуспех”, заяви Дончев.

С постовете си се разделиха редица заместник-министри и ръководители на ключови позиции в държавни институции.

„Финансовият министър трябва да отговори на въпроса кой му подаде кандидатурата на новия шеф на НАП? Бил ли е новият шеф на НАП в Дубай, живял ли е там? Кой вкара в МВР учредителка на партията на Васил Божков? Това, което се случва, не е осветляване, а затъмняване на някои неща”, каза Тома Биков.

От МВР заявиха, че няма как да коментират политически изказвания. А в ефира на NOVA шефът на Стратегическия съвет при президента направи своя прочит.

„Масова чистка няма. Виждате, че има хора от предишното управление. Мнозина ще си отидат и това е разбираемо, тъй като става дума за съвършено друг стил и начин на правене на политика, модел, цели”, каза Александър Маринов.

Рокадите в МВР стават на фона на редица сигнали, които получили в президентството, посочи Маринов.

„Има информация за достатъчно много нередности в системата на МВР. Отговорността се носи от тези началници, тези директори, санкция ще има, разбира се”, каза Маринов.

Според БСП е логично с новата власт да дойдат и нови хора.

„Все пак трябва да работиш с хора, на които имаш доверие, а не срещу които си се борил. Не, не, прогонване, грозно прогонване, не трябва да има, но трябва да има професионалисти, които да върнат държавността - за това, за което ние сме се борили”, каза Христо Проданов.

А днес стана ясно, че уволнената шефка на Агенцията за инвестициите - Десислава Трифонова, се е върнала на работа в Държавен фонд „Земеделие”, където мястото й се е пазело от 3 години, каквито са разпоредбите на Закона за държавния служител.