Левицата избра нов председател на предизборния си щаб

Ръководството на БСП се събра на „Позитано” 20, за да започне подготовката за предсрочните парламентарни избори. Левицата избра нов председател на предизборния си щаб.

На първото от трите заседания на Националния съвет през този месец, БСП търсиха решения как да подобрят изборния си резултат през юли. Миналия месец за пръв път от 20 години социалистите останаха трети на парламентарен вот. Отливът на гласове спрямо 2017 г. е близо 480 000.

„Трябва да променим така към избирателите, защото някак си те не можаха да разберат какво предлагаме”, заяви Румен Гечев.

„Няма партия, която виждайки такива резултати да не промени нещо. БСП не постигна поставените задачи на предишните избори, значи трябва нещо да се промени”, коментира Александър Симов.

Рокади по високите етажи на властта (ОБЗОР)

На специален анализ беше подложен и резултатът на „Има такъв народ”.

„Пропуснахме някои от конкурентите. Нашият фокус беше към ГЕРБ, а се оказа, че имаме и други много сериозни конкуренти. В България е странно да се постигат добри резултати без програма, без никакво явяване пред избирателите, явно това е някакъв световен феномен”, заяви Румен Гечев.

Реалните промени започнаха с рокада. Вместо Георги Свиленски начело на предизборния щаб на БСП застава Кристиан Вигенин. Приет беше и план, с който да се засили диалогът с други леви партии, както и пряката комуникация с избирателите. 

Другата седмица се очаква БСП да излъчат нов състав на Изпълнителното бюро и да започнат да редят листите за предсрочните избори.

В същото време влиятелни лица от партията създават нов идеен проект. Сред учредителите са Велислава Дърева и Валери Жаблянов.

Влиятелни лица от БСП създават нов идеен проект