Еколози се опасяват, че изтеклото гориво е повече от предполаганото

Природозащитници изразиха опасения за екологична катастрофа след петролен разлив в Русия, предаде ДПА. Вчера радио "Ехото на Москва" съобщи, че в република Коми, в северната част на европейската част на страната, са изтекли 90 тона петрол, а не 7 тона, както се смяташе по-рано.

Украйна предупреди за екокатастрофа, по-голяма от тази в Чернобил

Според местните власти е замърсена и река Колва. Ледът все още не се е разтопил и това затруднява операцията по почистването. Има опасност голямо количество петрол да бъде отнесено надолу по течението. Местни жители сигнализираха, че петролът вече е достигнал друга река, в която Колва се влива.

Танкер, причинил екокатастрофа, се разцепи на две (СНИМКИ)

Природозащитници предупредиха за нова екокатастрофа и обвиниха енергийната компания "Лукойл", че прикрива истинския мащаб на разлива. Такива инциденти се случват непрестанно в Русия заради остарелите петролопроводи, изрази недоволство местният клон на неправителствената организация "Грийнпийс".

2 млрд. долара обезщетение от „Норилск Никел“ за екокатастрофа

Преди година над 21 хиляди тона дизел изтекоха от повреден резервоар на електроцентрала близо до индустриалния град Норилск в северен Сибир. Реки и езера бяха сериозно замърсени.

Източник: БТА