За това предупреди заместник-ръководител на украинската делегация Витолд Фокин

Светът може да се сблъска с екологична катастрофа, по-голяма от трагедията в Чернобил, предупреди Витолд Фокин, заместник-ръководител на украинската делегация в тристранната контактна група по Донбас, предаде РИА Новости.

Кошмарът "Чернобил" - 34 години по-късно (КАДРИ ОТ ХЕЛИКОПТЕР+СНИМКИ)

Фокин отбеляза, че унищожаването на инфраструктурата в Донбас след бомбардировките е довело до наводнения в хиляди мини, те са оставени "на самотек", а водата от тях може да прелее към местни реки и езера, след което тази замърсена вода да навлезе в Азовско и в Черно море. Ръководителят заяви още, че спешно трябва да започне работа по почистването на шахтите, предаде БГНЕС.

"Чернобил" - трагедията, променила човечеството (ГАЛЕРИЯ)

"Мнозина си затварят очите за това, но предстоящото бедствие може да стане неизмеримо по-голямо от аварията в Чернобил, и да нанесе в пъти по-големи екологични щети", заключи Фокин в интервю за Страна.ua.

Гъби от Чернобил поглъщат радиацията и я превръщат в енергия

Инцидентът в атомната електроцентрала в Чернобил стана през нощта на 26 април 1986 г., когато експлоадира реакторът на енергоблок № 4. Голямо количество радиоактивни вещества бяха изпуснати в околната среда. Според заключенията на експертите основната причина за инцидента са груби нарушения на правилата за експлоатация на атомната централа, извършени от персонала на четвъртия блок.

КАДРИ ОТ ДРОН: Какво е останало от призрачния град край "Чернобил" (ВИДЕО)

33 ГОДИНИ САМОТА: Фотографски разказ за Чернобил

Историята на съпрузите от Чернобил, която трогна целия свят

ЗЛОВЕЩИ ЕКСПЕРИМЕНТИ: Невинните жертви на радиацията (ГАЛЕРИЯ)

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Да отидеш на екскурзия в Чернобил (ВИДЕО)

Оцелял след Чернобилската авария коментира мини сериала "Чернобил"

Компютърна игра съживява изоставения град Припят (ВИДЕО)

НОВ ЖИВОТ ЗА ЧЕРНОБИЛ: Строят соларен парк в района (СНИМКИ)

Любопитни факти за велики личности, които няма да прочетете в учебниците (ГАЛЕРИЯ)

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.