Те са били изпратени в космоса като част от изследователски проект

Гъби, открити в близост до атомната електроцентрала в Чернобил, бяха изпратени в космоса като част от изследователски проект, който се стреми да предпази хората от радиация при космически полети на дълги разстояния. Данните от изследването са оповестени от Фокс Нюз и цитирани от БГНЕС.

Стотици се борят с горски пожар в Украйна

"Най-голямата опасност за хората в мисии по изследване на дълбокия космос е радиацията", обясняват учените. Според тях гъбите, покълнали в Чернобил, извършват „радио синтез“. Те абсорбират радиацията и я превръщат в енергия.

"Чернобил" - трагедията, променила човечеството (ГАЛЕРИЯ)

Учени от Университета в Северна Каролина, Станфордския университет и Научно-математическата школа в Северна Каролина са създали изследователски проект, в който са използвали гъбите cladosporium sphaerospermum.Те изпратили проба от една от тези гъби до Международната космическа станция (МКС), където астронавтите я изследвали.

Кошмарът "Чернобил" - 34 години по-късно (КАДРИ ОТ ХЕЛИКОПТЕР+СНИМКИ)

"Растежът на cladosporium sphaerospermum и нейната способност да отслабва йонизиращата радиация е проучен на Международната космическа станция в продължение на 30 дни като аналог на местообитанието на повърхността на Марс", казват учените в доклада.

КАДРИ ОТ ДРОН: Какво е останало от призрачния град край "Чернобил" (ВИДЕО)

Проучването показало, че гъбата може да се отглежда в космоса: "Характеристиките на растежа също предполагат, че гъбата не само се адаптира, но и се развива и предпазва от космическо облъчване, в съответствие с подобни изследвания на Земята." 

Историята на съпрузите от Чернобил, която трогна целия свят

ЗЛОВЕЩИ ЕКСПЕРИМЕНТИ: Невинните жертви на радиацията (ГАЛЕРИЯ)

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Да отидеш на екскурзия в Чернобил (ВИДЕО)

Оцелял след Чернобилската авария коментира мини сериала "Чернобил"

Компютърна игра съживява изоставения град Припят (ВИДЕО)

НОВ ЖИВОТ ЗА ЧЕРНОБИЛ: Строят соларен парк в района (СНИМКИ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си