Разруха витае на бившия Семипалатински ядрен полигон в Казахстан

Разруха властва на това парче земя, запокитено в казахската степ. Известен е като Полигона - бивша секретна база на СССР в Източен Казахстан. По време на Студената война той е ставал терен на една четвърт от ядрените изпитания в света.

Това време е минало. Но грозните следи остават. Неестествените кратери, образувани от ядрени експлозии, набраздяват плоския терен, разнообразяван тук-там от руините на сгради, разказва National Geographic.

Днес Полигонът изглежда необитаем. Но това впечатление е измамно. Призраци - живи и мъртви – населяват това място. И носят по лицата и телата си следите от зловещите експерименти, провеждани там.

ВИЖТЕ ГИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Преди 30 години ръководството на Съветския съюз избира това място, защото е безлюдно. Съседните села обаче не са… Една част от местните са се преселили по време на тестовете. Повечето обаче са останали. И са понесли всички последици oт решението си.

Тези от тях, които са оцелели, до днес живеят сред унищожението и останките. Фотографът Фил Хачър-Мур се срещна с тях. След два месеца, прекарани в степите, той определи случилото се там като „останки от човешкото безумие”. Той запечатва на лента потискащите гледки в проекта „Ядрени призраци”, публикуван в National Georgaphic.

В района близо 100 хиляди души остават засегнати от радиацията, която може да бъде предавана в продължение на пет поколения. Някои от тях са с обезобразени лица. Други – с увредени органи. Трети вече не са сред живите. А в снимките на Мур тази статистика придобива облик. И емоция.

"През 50-те години властите накарали един мъж да се премести с шатрата си на хълмовете и да прекара там 5 дни. Той е бил използван като тестови обект, за да проверят какво ще му се случи”, разказва фотографът.  

Лабораториите за научни тестове все още пазят следите. Следи, белязали душите и телата на самите хора, които дори не са знаели какво се случва. 

Редактор: Гергана Тенева

Още по темата: 

31 ГОДИНИ СЛЕД ЧЕРНОБИЛ: Истини и легенди

Няма повишена радиоактивност над България

Историята на създаването на най-мощните оръжия в света

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Да отидеш на екскурзия в Чернобил (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.