Най-жестоката ядрена катастрофа в историята е довел до над четвърт милион случая на рак

Днес се навършват 34 години от ядрената авария в Чернобил. Експлозията в един от реакторите на ядрената централа „Чернобил” на 26 април 1986 г. оставя неизлечим белег върху човечеството. Опустели жилища, училища, барове, ресторанти и улици стоят вече 34 години непокътнати и ни напомнят за трагичния инцидент, променил света и разбил много семейства и съдби. 

В ГАЛЕРИЯТА ТУК ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДАТ ДНЕС централата и евакуираният град Припят. 

 До ден днешен Чернобилската трагедия се приема за най-тежкия инцидент в историята на ядрената енергетика, наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година, предаде БГНЕС.

Призрачни места по света (ГАЛЕРИЯ)

На 26 април 1986 г. в 01:23 часа реактор №4 на централата експлодира. Взривът разпалва пожар, който гори в продължение на 10 дни. Близо 300 000 души са принудени да напуснат домовете си. Междувременно Северна Европа е обсипана от радиоактивни материали.

При експлозията загиват двама души. Инцидентът нанася немислимо тежки вреди на хората, които се раждат дни, месеци и дори няколко години по-късно.

"Чернобил" - трагедията, променила човечеството (ГАЛЕРИЯ)

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. През 2011 г. Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.

КАДРИ ОТ ДРОН: Какво е останало от призрачния град край "Чернобил" (ВИДЕО)

Инцидентът е съчетание от дефектен дизайн и оперативна грешка, които създават смъртоносен радиоактивен облак. Реакторите на Чернобилската АЕЦ са спрени и по-късно извадени от употреба. №4 е заграден с нестабилен бетонен пашкул.

През 2015 година международни донори събраха допълнителни 180 млн. евро, за да финансират нов саркофаг за атомната електроцентрала в Чернобил.

33 ГОДИНИ САМОТА: Фотографски разказ за Чернобил

През 2016 година Украйна откри най-голямата в света подвижна метална конструкция, предназначена да покрие авариралия четвърти реактор на АЕЦ Чернобил, за да се гарантира безопасността за бъдещите поколения в цяла Европа. Гигантската арка е с височина 105 метра, което я прави по-висока от Статуята на свободата в Ню Йорк. Дължината й е 150 м., а широчината – 257 м. Конструкцията тежи 36 000 т., т.е. три пъти повече от Айфеловата кула в Париж.

Историята на съпрузите от Чернобил, която трогна целия свят

ЗЛОВЕЩИ ЕКСПЕРИМЕНТИ: Невинните жертви на радиацията (ГАЛЕРИЯ)

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Да отидеш на екскурзия в Чернобил (ВИДЕО)

Оцелял след Чернобилската авария коментира мини сериала "Чернобил"

Компютърна игра съживява изоставения град Припят (ВИДЕО)

НОВ ЖИВОТ ЗА ЧЕРНОБИЛ: Строят соларен парк в района (СНИМКИ)

Любопитни факти за велики личности, които няма да прочетете в учебниците (ГАЛЕРИЯ)

ИЗКУСТВО ОТ БЪДЕЩЕТО: Музей с дигитални произведения привлича милиони хора (ГАЛЕРИЯ)

Столицата на Северна Корея - градът на тайните (ГАЛЕРИЯ)

Непознатите места на Германия: Градчета като от приказките (ГАЛЕРИЯ)

Пленяващата красота на Каталуния (ГАЛЕРИЯ)

Сакура – розовата прелест на Япония (ГАЛЕРИЯ)

Кои са най-скъпите градове в света? (СНИМКИ)