За първи път от 30 години насам 3 града са с равни показатели

Париж, Хонконг и Сингапур са най-скъпите градове в света, пише Business Insider. Годишното изследване на Economist Intelligence Unit (EIU) сравнява на цените на 160 основни стоки в 133 от най-големите и богати градове по света. За пръв път от 30 години насам първото място в класацията си поделят три града с равни показатели. Малко по-назад в списъка със скъпи градове са Цюрих, Женева и Осака.

ОЩЕ СНИМКИ НА НАЙ-СКЪПИТЕ ГРАДОВЕ В СВЕТА ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Shutterstock

София е вторият в света град с най-висок скок в цените през последната година, сочи класацията.  Столицата на България се изкачва с 29 позиции до 90-ото място.

Мегаполисите на развиващите се пазари, като Москва и Истанбул слизат много надолу в подреждането, главно заради инфлация и обезценяване на националните валути. Според експертите това означава, че мегаполисите по света стават все по-еднакви.

Няколко места в Европа, които да посетите ако имате ограничен бюджет

"Изравняването е показателно за глобализацията и подобните вкусове и навици на пазаруване. Дори на места, където хранителните продукти са по-евтини, цената на живота се покачва от битовите сметки и транспорта", казва Роксана Славчева, един от докладчиците на EIU.

Повишаващите се цени често се определят от активния пазар на труда, който привлича квалифицирани работници с високи заплати, казва аналитикът Антъни Брийч от британската изследователска група Centre for Cities.

Най-скъпите и най-евтините градове в света (ГАЛЕРИЯ)

"Градските власти трябва да планират напред в бъдещето, за да могат да осигурят необходимия жилищен фонд и да запазят цените достъпни", казва Брийч.

Както всеки път, проучването на EIU показва големи разлики в цените на една и съща услуга или стока в различните градове. Дамско подстригване струва 15 щатски долара в индийския град Бангалор и 210 долара в Ню Йорк. Бутилка бира е 50 цента в Лагос и над 3 долара в Цюрих.

Икономическата криза превърна Каракас в един от градовете с най-ниски цени в света. В последната десетка на подреждането са още Дамаск, Карачи, Буенос Айрес и Ню Делхи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.