До 2023 г. страната ни ще продължи да получава ваксини на Pfizer, обяви здравният министър

България ще продължи да получава ваксини от препарата на Pfizer през следващите две години. Това обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг след заседание на кабинета в МС.

„Правителството взе решение да се присъедини към договора, който ЕК е сключила с Pfizer/BioNTech, чрез който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за целия ЕС. Така,че въпросът е решен. От днес влез в сила моя заповед, с която разпореждам на РЗИ-ата да осигурят доставката на ваксини до всички лични лекари", заяви д-р Кацаров.

Министерството на здравеопазването обяви нов график за ваксиниране (ЗАПОВЕД)

„Ще се организират мобилни групи за хора, които са неподвижни и заради това до този момент не са се ваксинирали, а имат желание. Съдействие ще окажат от МВР, социалното министерство, областните управи и кметовете на общините. Предвиждаме промяна в реда за ваксиниране поради това, че огромният брой от починалите са хора над 60 години. От понеделник до четвъртък ще се извършва преимуществено ваксинация именно на тази възрастова група”, каза служебният министър на здравеопазването. Два месеца се предвижда да продължи новият ред за ваксиниране срещу коронавирус, който дава приоритет на възрастните хора. Зелените коридори не се затварят, напротив, ще се разширяват, добави министърът. Имаме достатъчно ваксини. Надявам се в тези два месеца да успеем да ваксинираме тази рискова група, защото това е решаващо за ограничаване на пандемията и намаляване на смъртонстта, станя ясно още от думите на Кацаров.

„Ако успеем да ваксинираме тази рискова група, това ще ни развърже ръцете и ще можем да премахнем много от съществуващите мерки. Там е разковничето”, поясни д-р Кацаров.

В следващите дни Министерството на здравеопазването ще реши дали извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена. 

Служебният здравен министър посочи, че решението дали Националният оперативен щаб ще продължи работа ще вземе министър-председателят. Според Кацаров обаче на този етап от пандемията това не е необходимо. 

Проф. Балтов: Със сигурност ще трябва и трета доза ваксина срещу COVID-19 

Той коментира и дали ще има рокади във властта.

„Кой ще уволня и кой ще назнача е въпрос, който предстои да реша. По-важно е да овладеем кризата и да убедим хората, че това зависи от всички. Не мога да ги спася, ако те не желаят да се спасят”, обясни служебният здравен министър.