Ревизията ще бъде извършена в края на тази седмица

Скандали около Българската банка за развитие. Новото правителство започва проверки там заради данни, че близо 1 млрд. лв. са концентрирани само в 8 фирми. Ревизията ще бъде извършена от специална комисия, като се очаква това да се случи в края на тази седмица. Причината е, че основната цел за създаване на банката е да помага на малки и средни фирми, а е давала големи суми на крупни компании. 

Служебното правителство изпрати списък с осемте фирми, чиито кредити са събудили съмнението им. Сред тях са  „Слънчев ден“,  „Благоевград“ – БТ  „Роудуей кънстракшън“. С кредити над 115 млн. лв. са две компании – Техномаркет и „Интернепънъл инвестмънтс“  А останалите три, получили от държавната банка по над 60 млн. лв., са „Параходство БМФ“ АД, „Транспект АД“ и „Инса Ойл“ ЕООД.

ББР ще окаже пълно съдействие във връзка с предстоящата проверка

„От 1,5 млрд. лв. за малкия и среден бизнес, около 1 млрд. лв. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не е и малки. Факт е, че част от тях са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски”, каза Антон Кутев, говорител на служебното правителство.

Кога са отпуснати кредитите не става ясно. Но е ясен изводът на служебния кабинет.

„Това е скандално. Това е държавна банка. Оказва се, че държавата е крепила олигархията. Дали ще стигне до прокуратурата ще разберем тази седмица”, поясни Кутев.

Проверка в Българската банка за развитие заради отпуснати кредити

В отговор – бившият икономически министър, който беше и председател на Надзорния съвет на банката до миналото лято, излезе с данни.

„99% от броя фирми, които са партньори на банката, са микро, малки и средни предприятия. Това е 62% от финансовия ресурс, само 23% е към големи предприятия”, каза Лъчезар Борисов. И уточни, че това са кредити, които се обслужват редовно и са обезпечени.

Според служебното правителство до миналия петък проверка и бързи персонални смени в надзора на банката не са били възможни, защото тя всъщност не е била 100% държавна. А още преди да влязат проверяващите, от Българска банка за развитие излязоха с позиция. От там заявиха, че "ще окажат пълно съдействие на Принципала – Министерството на икономиката, във връзка с предстоящата проверка“.

Потърсихме за коментар въпросните фирми, обявени от министерството. Получихме отговор само от „Параходство БМФ“ АД. От там заявиха, че работят с банката от 2010 г., погасяват задълженията си в срок и са търсен партньор от много финансови институции. 

Вижте цялата позиция на фирмата:

Параходство БМФ-АД работи с Българската Банка за Развитие от юли 2010 година. За този период ББР е финансирала не един и два проекта, като никога Параходство БМФ-АД не е изпадало в неизпълнение на договорните си задължения, не само към въпросната финансова институция, но и към всички останали, с които си партнира. Поради тази причина Параходство БМФ-АД е търсен партньор не само от ББР, а и от много други финансови институции, в т.ч. първокласни международни банки, финансиращи в сферата на транспорта.

Основната дейност на Дружеството ни е търговско корабоплаване, поради което и всички средства, които сме получавали са били за закупуване на търговски кораби, на база представен бизнес проект, преценка на кредитен съвет на финансиращата институция и в пълно съответствие с действащите правила и процедури. Всички кредити са били и са обезпечени с имущество на кредитополучателя, което надвишава търсеното съотношение между цената на закупения актив (кораб) и размера на финансирането.  

В допълнение на горното, следва да се обърне внимание и на факта, че Българската Държава е акционер в Параходство БМФ-АД, с 30% участие в капитала, което  следва да бъде допълнителен аргумент по отношение надеждността на партньорските отношения м/у дружеството и финансиращите ни банки.