Според експерти от държавен сблъсъкът може да прерасне в религиозен

Борба срещу Хамас или сблъсък за Йерусалим? Според експерти това са само част от многото пластове на конфликта между Израел и Палестина. Някои от тях, обаче, се опасяват, че от държавен сблъсъкът може да прерасне в религиозен.

Израел води битка на два фронта. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков. Освен сблъсъците с Ивицата Газа, страната е разкъсвана и от вътрешни конфликти.

Според проф. Чуков се случва нещо невиждано досега – започнали са сблъсъци между араби и между евреи, извън контрола на държавата и полицията.

“Чий е Йерусалим? Това е големият въпрос. Ситуацията е от екзистенциално значение за Израел“, твърди експертът.

Според проф. Чуков, колкото по-дълго бъде оставен да бушува този конфликт, толкова по-близо е регионът до сблъсък на религиите.

Ердоган зове папа Франциск да помогне да се спре "избиването" на палестинци

Бившият външен министър Милен Керемедчиев смята, че този път, за разлика от конфликта през 2014-та година, военният капацитет на Хамас е засилен. Според него, това сочи към Иран.

А за тези седем години Иран е успял да инфилтрира и да вдигне боеспособността, не само на Хамас, но и на Хизбула.

Поредна кървава нощ в Близкия изток (ВИДЕО)

“Идеята на Израел, доколкото се вижда, е да внесе раздор в тези групировки, които и без това има напрежение между тях”, допълва Милен Керемедчиев.

Експертите са единодушни - ключът за прекратяването на конфликта лежи в Египет, през територията на който минават основните канали за доставка към Хамас.

ЕС: Обстрелът от Хамас срещу Израел е тероризъм

Вижте повече във видеото.