Израел не планира спиране на ударите от въздуха

Продължава размяната на удари между Израел и палестинските бойци в Газа, докато най-сериозният конфликт между тях от години насам навлиза във втора седмица. Равносметката досега е над 200 загинали в Газа и 10 жертви от израелска страна. На фона на международния натиск за прекратяване на огъня, Израел обяви, че ударите ще продължат

 Въпреки интензивната дипломация за прекратяване на конфликта между Израел и Хамас в ивицата Газа и днес няма признаци за отслабване на бойните действия. Израелски изтребители продължават да нанасят удари по цели на Хамас, а палестинците не спират ракетния обстрел срещу Израел. Премиерът Бенямин Нетаняху беше категоричен, че ударите в Газа няма да спрат.

ИЗРАЕЛО-ПАЛЕСТИНСКИЯТ КОНФЛИКТ: Борба срещу Хамас или сблъсък за Йерусалим?

„Директивата е да продължат ударите по терористичните цели. Израелските отбранителни сили се справят добре. В понеделник беше елиминиран високопоставен командир на Ислямски Джихад. Ударихме морското звено на Хамас. Продължаваме да удряме подземната им мрежа. Ще продължим да действаме както се налага, за да възобновим мира и безопасността за всички граждани на Израел”,  заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

„Всички са мъртви, а тук има още под развалините… тази ферма беше погребана цялата, така евреите показват своята сила върху цивилни, жени и деца и пилета, това е начинът, по който те показват успеха си, но те ще останат неуспешни завинаги”, категоричен е Хамад Шауаф, жител на Хан Юнис.

ЕС: Обстрелът от Хамас срещу Израел е тероризъм

Според израелската армия, противоракетната система с името Железен купол се е справила по-скоро добре с обстрела на Хамас през 2014 г. Ислямистката групировка обаче е променила стратегията при сегашния конфликт и изстрелва по няколко стотин ракети наведнъж, за да затрудни израелската отбранителна система, която е експлоатирана, както никога досега. Това повдига много въпроси за възможностите и запасите на палестинското движение. И в същото време обяснява интензивните израелски удари по цели в Газа.