Според него икономическият екип на служебното правителство принадлежи на кръга „Капитал”

„Фактите показват, че Делян Пеевски никога не е имал кредити от Българската банка за развитие - нито в лично качество, нито като собственик. Ние от партията сме говорили на тази тема с него и имаме много ясна представа с документи, че това не отговаря на истината”. Това обясни в ефира на „Здравей, България” заместник-председателят на Движението за права и свободи Йордан Цонев.

„Доколкото знам, само в една фирма - холдингът „Булгартабак”, Пеевски е бил миноритарен собственик. Факт е, че г-н Пеевски няма такива кредити, никога не е имал”, каза още той.

ББР е дала 1 млрд. лв. на осем компании, предстои проверка (ОБЗОР)

Цонев посочи, че очакват от министрите да изнасят само и единствено факти. Призова министър Кирил Петков да каже има ли конкретни факти за участие на Пеевски.

„Иначе излиза така: „една жена каза на пазара”. Нека да бъдем сериозни”, призова той.

Зам.-председателят на ДПС обясни, че от партията приветстват проверката в ББР и това да се извърши ревизия на управлението.

 

 

„ББР има пълен лиценз. Това означава да дава кредити на малки, големи, средни и всякакви фирми. Второ - нека да проверят как са обезпечени въпросните кредити. Преди това има една проверка на Европейската централна банка, при която ББР също беше проверена. Какво показа тя - че в ББР няма необезпечени и лоши кредити и няма нарушен баланс”, каза той. 

Иво Мирчев: Министерството на икономиката бе отдадено на концесия

Цонев попита на кого да се вярва - на Иво Мирчев или на министъра, който е на служба от една седмица: „Призовавам ги да си защитят харвардските претенции. Защото, когато говориш за кредити, трябва да кажеш на хората, че кредитът не е мръсна дума, кои са обслужвани и кои не”, добави още той.

Според него икономическият екип на служебното правителство принадлежи на кръга „Капитал”.

„Започнаха да изговарят тезите на „Да, България” и кръга „Капитал”. Разследването е правено от кръга „Капитал”. Твърдя, че икономическите министри, ако и да са имали отношения с кръга „Капитал” - професионални, партийни и всякакви, не бива от първата си седмица да подхващат недоказани тези на кръга „Капитал”, добави той.

По думите му Българската банка за развитие е най-добре капитализираната - с 38% капиталова адекватност.

ББР ще окаже пълно съдействие във връзка с предстоящата проверка

Зам.-председателят на ДПС смята, че служебното правителство трябва да направи проверка на състоянието на страната. Според него то е необходимо да подходи така, че държавата да работи, докато няма парламент. Най-важната задача, по думите му, пред служебния кабинет е да организира изборите, така че всички гласоподаватели да могат да упражнят правото си на вот.

Относно предсрочните избори Цонев обясни, че Движението не очаква много повече гласове от Турция, по-скоро такива от Западна Европа заради броя техни избиратели, които са на работа в тези страни.

Още от коментара на Цонев за служебното правителство и изборите гледайте във видеото.

ББР вече е сто процента държавна собственост

Александър Иванов: Икономическият министър използва ББР за политически цели

Говорителят на служебния кабинет: Разкритията за ББР са скандални, няма да спрем дотук