До момента са сменени множество началници в различни структури

От днес Столичната дирекция на вътрешните работи е с нов ръководител. Това обяви на брифинг в Пловдив служебният силов министър Бойко Рашков.

„Ежедневно работим по кадрови въпроси. Мога да ви кажа, че от днес Столичната дирекция на вътрешните работи има нов ръководител. Не мога да приема, че към ръководител, който е гледал спокойно как пребиват младежи, протестиращи в центъра на София, и то под прозорците на Министерския съвет, можем да останем равнодушни. Трябва да изкореним това. Надявам се, че стилът на работа на тези служители трябва да се промени. В закона ясно е разписано какви са правомощията. Но в него не пише, че трябва да се пребиват деца. Докато съм министър – ще бъда безкомпромисен. От днес има понижени директори на областни дирекции и в страната”, каза още Рашков.

Бойко Рашков: Ще има още смени на ръководители

 

 

По повод началниците на службите за сигурност, които са в неплатен отпуск, Рашков посочи, че според него не е редно ръководителите на важни ведомства в страната да си вземат почивка.

„Премиерът ги покани на среща, но те изпратиха свои заместници. Поканата се повтори – не мога да кажа кога ще се случи срещата, след което ще се вземат законови мерки срещу високопоставени длъжностни лица, които са се отклонили от служебните си места и изчакват, надявайки се, че няма да бъдат освободени от длъжност”, категоричен е министърът. 

Към този момент служебният министър не е успял да се срещне и с друг полицейски шеф в болничен – този на пловдивската полиция - старши комисар Йордан Рогачев. А на дневен ред остава въпросът – ще има ли още рокади.

До момента са сменени множество началници в различни структури.

 

Рашков отрече, че се прави чистка. „Чистка означава, когато идва като министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е повикал всички регионални директори в София и им е разпоредил всеки да си подаде оставката, а той да реши кои да приеме и кои да откаже. Избрал си е удобни хора, всички останали е освободил до един”, обясни той. 

„Директорът на Дирекция „Инспекторат” беше един от тези, които, след като встъпихме в длъжност - излезе в болничен. Когато човек е на свобода, обикновено е здрав. Когато обаче го обвинят, например, и го поставят в арестните помещения, го налягат едни много страшни болести. Аз сезирам нещо подобно - изведнъж се разболяха някои ръководители”, добави Рашков.

Ивайло Иванов: Разбрах от медиите за прекратяването на правомощията ми (ВИДЕО)

Относно Ивайло Иванов той каза: „Необходимо ли е да напомням събитията от миналата година в София и големите градове и протестите на хората. И отново да кажа за действията и поведението на някои полицейски сили, които увредиха здравето на много български младежи”.

Рашков обясни, че е създадено специално звено, което да бъде на щатна обезпеченост с назначени опитни длъжностни лица от системата в страната, които да подпомагат неговата дейност.

 

 

„Ще предложа на някои ръководители да заемат тези длъжности, при условия да се запазят техните длъжности и възнаграждения. Така че - за чистка и дума не може да става. Ще се отнеса с необходимата грижа към тези, които са прослужили години наред в МВР. Но тези, които могат да бъдат използвани. Допусналите нарушения ще бъдат поканени да напуснат”, уточни министърът.

Ръководството на Министерството на вътрешните работи оценявало всяка една от фигурите в МВР и ще се вземе решение.

Рашков категорично отрече да му е предложена подкрепа от президента, за да стане главен прокурор.