При установяване на корупционни схеми и нарушения - няма да има компромиси, заяви още той

„Няма да има промени, които не са обосновани. Заявих на ръководителите на агенции и второстепенните разпоредители в Министерството да не очакват някакъв реваншизъм, но няма да има и компромиси при установени корупционни схеми, нарушения и незаконосъобразни случаи”. Това заяви служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков на въпрос дали и какви кадрови промени ще има във ведомството. „Нали не вярвате, че със застъпването ми на бюрото ми ще ме чака информация за някакви нарушения? Тези нарушения трябва да се докажат", допълни още той.

„От влизането ни в ЕС насам в земеделието бяха налети огромни средства – около 18 млрд лв. и тези средства отидоха в земеделските производители. Как са преразпределени там е друг въпрос. Политици и едри бизнесмени има в земеделието, но дали са олигарси, аз не мога да кажа – не е в моята компетенция”, каза Бозуков в студиото на „Здравей, България”.

Инфарктно заседание на Комисията за проверка на управлението на ГЕРБ

По темата за казуса с фурмите, той коментира: „Моята информация е, че МЗХГ няма никакво участие в тази сделка, освен с едно писмо, с което е изразило подкрепа за това действие. Нито има командировани придружаващи лица, нито друго участие“.

На въпрос дали проверяват има ли принуждавани хора да продават на 50% по-ниска цена по принуда, Бозуков отговори: „Ние ще проверяваме, но можем да го проверим само с нашите структури – Инспектората и Вътрешния одит. Това обаче ще изиска време, но законовата проверка се прави от Прокуратурата и ние сме готови да им съдействаме с каквото можем“.

Запитан дали има впечатление за осъществявани сделки на необичайни цени, които могат да имат обяснения, различно от пазарното, Бозуков посочи: „Да, имам, но ще ги кажа, след като имам по-конкретна информация. Засега нямам конкретна и пълна информация. Имам само начална информация и ще се проверява“.

Министерството на земеделието на проверка във ферма за норки

„На 25 май ще получа резултатите от проверката във фермата за норки. Казусът с нея беше първият ми, даже някои ме критикуваха, че съм му обърнал прекалено много внимание. Още първия ден бях посрещнат от неправителствената организация, приех ги и разговаряхме да се направи една съвместна проверка”, заяви още Христо Бозуков.

И допълни: „За съжаление поради допусната грешка при оформяне на заповедта, участниците от неправителствената организация не бяха допуснати на проверката, но тя беше извършена и ще получа резултатите на 25 май. Моето желание е тази проверка да се повтори с участието на тази неправителствените организации, защото има законови основания за това”.

Целия разговор гледайте във видеото.