От "Демократична България" заявиха, че имат данни за незаконно подслушване на политици

На старта на новата предизборна кампания от "Демократична България" заявиха, че имат данни за незаконно подслушване на политици - по време на предишната кампания за вота на 4-ти април. В ДАНС е разпоредена вътрешна проверка по случая.

Според тях - 32 политически фигури, сред които и водачи на листи са били подслушвани и следени от три звена на служби у нас. Като атаката е била само към партии, които критикуват предишното управление. 

НОВИ ОБВИНЕНИЯ: Подслушвани ли са политици в предизборната кампания?

Заради това и от "Демократична България" призоваха служебната власт да започне спешна проверка за това - дали у нас се подслушват политици.  

„Разчитаме на служебното правителство да предприеме енергични действия за това да се изясни злоупотребата с власт и със специални разузнавателни средства, за каквато имаме категорични данни”, заяви Атанас Атанасов от „Демократична България“.

Според тези данни на „Демократична България“ – 32-ма политици, сред които и водачи на предизборни листи, са били подслушвани преди вота на 4-ти април. И то от опозиционните партии, които в 45-тия парламент бяха - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

„Прилагани са СРС по отношение на политически дейци и политически партии, които са били противници на отишлата си власт. Те са идвали от три звена на службите за сигурност – едното е „Вътрешна сигурност“ в МВР, другото е – звеното за борба с тероризма в ГДБОП и третото е контратерористичната агенция в ДАНС”, добави Атанасов.

По думите му – най-важните въпроса са – кои политици са били подслушвани и на какво основание се е случило това.

„Това е абсолютна злоупотреба с власт и с тези средства. Това нещо трябва да бъде много бързо проверено. Данните и информацията трябва да бъде публично оповестена, за да стане ясно с какви методи Борисовата държава крепеше своята власт”, казва още Атанасов.

В отговор на въпрос за изнесената днес информация от съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов за подслушвания на политици, Бойко Рашков каза, че сигналите за това трябва да се отнесат към Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и че той няма информация за това.