Ще предприеме тези стъпки, ако отново бъде спрян строежът на сградата „Златен век”

„Артекс” ще съди България в Страсбург при ново спиране на строежа на сградата „Златен век”. Преди дни Върховният административен съд излезе с окончателно решение, което отменя забраната за изграждане. Кметът на район „Лозенец” обаче сезира ДНСК да проверят дали разрешителното за строеж е законно.

На третия етаж на сградата „Златен век”,за чийто строеж от две години се водеха дела, „Артекс” обявиха – спре ли отново строителството, ще последва ново дело. Този път срещу България в Страсбург.

„Ново спиране на строежа би било единствено и само проява на административен произвол и пълно незачитане на принципите на правовата държава. Проектът е законен, строителството продължава”, закани се архитект Пламен Мирянов.

Строителството на "Златен век" може да продължи

Строителната фирма посочи и причината, според която имат проблеми с този конкретен обект.

„Върху отговорните институции се упражнява натиск за ново спиране на строежа, само за да се удовлетворяват изисквания на шепа хора с политически амбиции”, смята архитект Мирянов.

Въпреки окончателното решение на Върховния административен съд, кметът на Район „Лозенец” Константин Павлов е изпратил писмо до ДНСК и Регионалното министерство. Пред NOVA той обясни, че законността на разрешението за строеж не е предмет на решението на съда.

„Колко е законно разрешението за строеж и дали то е изтекло - това е основният въпрос. Моето мнение е, че разрешението за строеж не е валидно от ноември 2017 г.”, коментира Константин Павлов – кмет на район „Лозенец”.

„Артекс” отговориха, че разрешителното има действие до 19 ноември 2022 г. Съдбата на „Златен век” се пренесе в Регионалното министерство, където членове на Инициативен комитет „Лозенец”, които също са против строежа, разговаряха с министър Виолета Комитова. Тя разпореди на ДНСК нова по-детайлна проверка на случая.

Строителството на „Златен век” беше спряно през март 2019 г. след на скандала „Апартаментгейт”. Тогава ДНСК установи редица нарушения, заради което се издаде и заповедта за спиране на строежа.