А исках веднага да организирам почистване на реките и язовирите, заяви Асен Личев

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев сигнализира за 10 милиона лева дефицит в бюджета на ведомството. По думите му парите са изхарчени от предишното ръководство. Сред тях и част от средствата, предвидени за опазване на околната среда. Те са били пренасочени за справяне с епидемията от COVID-19.

„Бюджетът на Министерство на околната среда и водите е 64,5 милиона лева, към днешна дата го заварвам с 10 млн. лева дефицит.  Другият източник, на който разчитах, е предприятието за управление на дейностите по околна среда, което има бюджет от 70 млн. В момента бюджетът му е 24 млн. лв.”, каза Асен Личев. 

„Няма и един лев за осъществяване на основните политики на министерството до края на годината. При липсата на Народно събрание, което да актуализира бюджета, това излиза като мина, която надявам се нито едно редовно правителство да не настъпи”, допълни екоминистърът.

Експерт: Аварийният план за Перник е след дъжд качулка

Едно от първите неща, които е искал да направи той, поемайки поста, е било почистване на реки, язовири и незаконни сметища.

„Обърнах се към директора на ПУДООС да организира и финансиране този вид дейност, но той ми каза: „Аз мога и да не управлявам ПУДООС тази година, защото няма с какво”. Направих я зам.-министър поне да й намеря работа”, заяви Личев.

Освен това, още в първите дни в министерството, той се надявал да забрани вноса на отпадъци за изгаряне.

„Оказа се, че нямам правна възможност, защото всеки, който е получил комплексно разрешително, в което има условие да изгаря отпадъци, то няма как да го забраня”, заяви Личев.