"Моите съграждани от Перник ще изконсумират вината на виновните", казва хидролог Личев

Аварийният план за Перник го намирам като след дъжд качулка. Това  заяви пред БНР експертът-хидролог Асен Личев, който е бивш директор на Дирекция "Управление на водите".

"Тези неща трябваше да се направят много отдавна. Отдавна е известно, че загубите във водоснабдителната система на ВиК са много големи. Отдавна е известно, че язовир "Студена" не се управлява добре от МОСВ и водата не се изразходва само за питейни нужди, какъвто е приоритетът на закона, а за промишлено водоснабдяване, което е било преди от язовир "Пчелина" и за т.нар. екологичен отток незнайно защо в такъв голям размер. Ако МОСВ бяха изключили промишленото водоснабдяване и минимално допустимия екологичен отток не на 19 ноември, а на 1 януари тази година, в момента в язовира щеше да има 7 млн. кубически метра повече вода и щеше да се дочака без всякаква тревога следващият пълноводен период на река Струма", коментира той.

МВР влиза във ВиК дружествата, МС отпуска още 30 млн. лв. за Перник (ОБЗОР)

Според него с темата за мъртвия обем се спекулира. "Мъртвият обем е 2,4 млн. кубически метра в язовир "Студена". Днес общият обем на язовира е 3,8 млн. кубически метра. В момента 1,4 млн. кубически метра е полезният обем", обясни Личев.

"Моите съграждани от Перник така или иначе ще изконсумират вината на виновните. Важното е и виновните да бъдат наказани, за да може тази вина, която ще изконсумират нашите съграждани, да не е горчива", добави той.

Личев е очаквал да започне строителството на язовир "Черни Осъм". Той щеше да предотврати режимите на питейно водоснабдяване в Ловешка и Плевенска област, както и в град Троян.