Според вицепремиера проверките трябва да се извършат максимално бързо

„Подслушването на политици е много притеснително. В последните години в Западна Европа не съм чувал подобни страшни неща. Проверките трябва да се извършат по максимално бърз начин и да разберем дали наистина това се е случило. Според мен подобни властови подходи в днешно време са доста неприемливи”, заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на „Събуди се”.

Кой е Атанас Пеканов - най-младият вицепремиер в служебното правителство (ВИДЕО)

Той сподели, че няма информация дали също е подслушван, но се надява да не е. Пеканов добави, че в последната година интензивно следи процеса по изготвянето на Плана за възстановяване. Той е на мнение, че в началото той не е създаден оптимално.

„Имаме много проекти, които са свързани в една комбинация. Смятам, че липсва макромислене. Проблемът е, че не можем да започнем отначало, тъй като искаме в краткосрочен план да получим част от тези средства. Търсим баланс между това да спасим Плана и да го направим по-добър, за да изчерпаме потенциала на тези допълнителни средства, а не просто да сме ги усвоили. От друга страна искаме това да се случи в много кратък срок. Именно оттук много динамично вървят срещи в последните дни. Говоря си със социалните партньори, водя неформални дискусии със службите на ЕК. Проблемът е, че от тях все още има критики към Плана”, разказа Пеканов.

Скандалът с подслушването на политици се разраства (ОБЗОР)

По неговите думи сред проблемите, които от Еврокомисията посочват, е липсата на амбиция. Сферата на енергетиката и социалната сфера не са достатъчно силно включени в Плана, експертите работят в тази посока.

12 милиарда лева – това е сумата, която страната ни може да получи от Европа, за да се справи с негативните последици от пандемията. 

 

 

"В миналите години някак си остава усещането в хората, че европейските средства не стигат до тях. Именно за това е част от проверките, че по възможно най-ефективния начин ще бъдат използвани тези средства", обясни той.

Премиерът Стефан Янев е бил подслушван

Вицепремиерът има и цел – планът да бъде внесен в Еврейската комисия в рамките на служебния кабинет. 

"Вървят много дискусии. Има и техническа част по тях. Ние наследихме едно домашно, което трябва да бъде довършено, и в същото време успоредно да направим някакво подобрение в кратките срокове, които има служебният кабинет", добави вицепремиерът.

Служебното правителство работи и по сигналите, които е получило от Комисията по ревизията на Мая Манолова. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "БРЪМБАРГЕЙТ" ЧЕТЕТЕ ТУК