При акция бяха задържани служители на реда, известни като „ударната бригада на пловдивската полиция”

В средата на седмицата при зрелищни арести беше задържан началникът на Трето РУ в Пловдив – Самуил Хаджиев, и още шестима полицейски служители. Акцията е на Окръжна прокуратура – Пловдив и „Вътрешна сигурност”. Задържаните са известни като „ударната бригада на пловдивската полиция”. Според прокуратурата те са участвали в тежки криминални престъпления като  корупция, чадър над проституция, наркоразпространение и други.  Част от задържаните попаднаха и в разследване на Тина Ивайлова.  Последваха и обвинения. Кои са задържаните?

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA В АВАНС: За какво са обвинени арестуваните полицаи от Пловдив?

Наричат ги „ударната бригада на пловдивската полиция”  или „Главна дирекция Трето РУ”.Работят ударно на територията на всички районни в Пловдив, както и извън границите на града и областта. Използват частните си коли и дори и униформените им служители не носят полицейска униформа, когато са изпратени да изпълняват поръчки. Използват пагона, за да нарушават закона. Като в случая със склад за съхранение на технически коноп в село Болярци - област Пловдив.

В склада, който е собственост на частна фирма, са извършени няколко  кражби на марихуана. Затова и жената, която отговаря за него, заедно със сина й, често го наблюдава през нощта. Като в нощта на 5-ти срещу 6-ти април. Жената подава сигнал до тел. 112. Сигналът е приет, но по него не е работено. По-късно разбираме защо. Същата вечер получаваме сигнал и ние, че в склад за съхранение марихуана, отглеждана за медицински цели  в село  Болярци, е извършен  опит за  кражба. За предишните кражби вече знаем. Подаваме сигнал до „Вътрешна сигурност” и прокуратурата.  След наша проверка става ясно,  че автомобилът, на който жената диктува регистрационния номер, е собственост на Самуил Хаджиев-началникът на Трето Ру в Пловдив. Шофира го без притеснения до деня на ареста му.

Арести на полицаи в Пловдив (ВИДЕО)

Групата се приготвили да изнасят около 500 кг марихуана, гледана законно за медицински цели, по данни на прокуратурата. Стойността на количеството е милиони левове. По наша преди това полицаите тествали качеството на конопа не в специализирана лаборатория, а през известни пловдивски дилъри, които са потвърдили, че могат да продадат стоката.

Каква е хронологията на случилото се? Според наши източници по-рано през деня на 5-ти април секретен пост от цивилни полицаи наблюдава и обикаля района около склада. Докладват на Хаджиев дали има движение и дали влизат и излизат автомобили. Надвечер с личния автомобил на началника на Трето РУ, в извънработно време,  до склада  идват самият Самуил Хаджиев и лично директорът на пловдивската полиция –Йордан Рогачев. По наша информация Хаджиев носи шапка и маска, за да не бъде  разпознат от камерите. Решено е да се действа, но на секретния пост е обяснено, че всичко е наред и собственикът на склада има всички надлежни разрешителни. Тази версия обаче е само за секретния пост. Разпоредено е на полицаите да се прибират и да не се занимават повече с този склад, защото всичко е законно. Рогачев и Хаджиев се връщат в Пловдив. Около полунощ началникът на Трето РУ отново идва в селото с един от най-доверените си хора, който е острие на наказателния отряд –служителят от отдел „Криминална полиция” –Атанас Качаков. Връщат се, за да извършат кражбата, която е осуетена. Знаем кой е и третият полицейски служител. И той е част от ударната бригада. Но за него ще ви разкажем по-късно. Доскоро Хаджиев разполага и със скъп джип, пригоден за лов. Няколко дни преди ареста му обаче, той го продава за над 30 хиляди лева. Екипът ни засне сделката.

Но да се върнем към село Болярци. Потърпевшите от склада за марихуана са твърдо решени да си търсят правата. И нещата не остават така. След нашата намеса и разследването от страна на Окръжна прокуратура - Пловдив и „Вътрешна сигурност”, прокуратурата повдигна обвинения на Самуил Хаджиев и Атанас Качаков затова, че в съучастие като извършители, са извършили действия по приготовление да придобият високорискови наркотични вещества – около 500 кг марихуана от обект на фирма, която я произвежда с надлежно разрешение за медицински цели. Според прокуратурата обвиняемите са се възползвали от служебното си положение.

Повдигнаха обвинения на арестуваните полицаи от Пловдив (ВИДЕО)

Случаят в Болярци и още няколко разследвания, по които екипът ни работи,са свързани с Трето РУ.  Едно от тях е за мащаба на проституцията в страната ни. Още тогава ви показахме, че 80 процента от обявите на проститутки в известен сайт са на  територията на Трето РУ. Още тогава, докато работихме по това разследване, ни беше дадено да разберем, получихме и сигнали, че това няма да остане без последствия за нас. И те не закъсняха. Доказват го събитията след това. Месец, след като излъчихме нашето разследване, на 12 март издателят на информационните сайтове TrafficNews , GlasNews и още няколко медии  - Александър Апостолов, е  спрян за проверка при съмнителни обстоятелства в Пловдив. Спира  го патрул на Трето РУ в района на Шесто РУ. След отрицателен тест за алкохол и положителен – за опиати, той настоява да му бъде направена кръвна проба. Няколко часа по-късно, в условия на неотложност, в жилището му е извършен обиск, при който полицейски служител открива в гардероба му салфетка, в която има 10 хапчета ксанакс и бяло прахообразно вещество, чието съдържание до този момент не е ясно.

„Аз съм бил следен с лични автомобили на служители на Трето Ру, които са чакали удобен момент да подадат сигнал на униформени служители, които да ме спрат и да се случи това, което се случи. Да ми се направи тест, който по някакъв начин е компрометиран”, обясни издателят.

Думите на Апостолов са потвърдени от разследващите. Има категорични доказателства, че той е следен и е подавана информация на патрула, който трябва да го спре. И в двата случая го спира  лично командира на отделение към Трето РУ мл. експерт Чавдар Данев. Единственият в районното, който е оторизиран да прави полеви тестове за наркотици и който също бе задържан по време на акцията в Пловдив. След като е спрян от Данев, на Апостолов му правят тест с дрегер за алкохол и наркотици.

„За тези служители е било изключително важно аз да бъда в Трето РУ, затова бях отведен там. Не бях закаран веднага на кръвна проба, беше ми дадена възможност да разговарям с началника на Районното –Самуил Хаджиев. Когато се качих горе при него, разговорът беше аз да не давам кръвна проба. По негови думи, той искаше да ми помогне. Аз казах, че нямам притеснения за кръвната проба и искам да отида. И с това разговорът ни приключи. След като отказах да се съглася с резултатите от теста и отидох на кръвна проба, по мое мнение, те са решили да се презастраховат. Затова на претърсванията вкъщи присъстваше служител на Трето РУ, който и в момента е задържан.Именно този служител намери веществата, които  и  до ден днешен са с неясен произход”, обясни издателят.

Прокуратурата иска постоянен арест за шефа на Трето РПУ в Пловдив

Служителят и в този случай отново е довереният на Самуил Хаджев от наказателния отряд - Атанас Качаков, който в момента е с две повдигнати обвинения и постоянна мярка „задържане под стража“. Оказва се, че поемните лица и присъстващите на огледа нямат видимост до мястото, където Качаков открива салфетката с таблетки ксанакс и прахообразното вещество. Става ясно също, че кръвната проба на Апостолов е транспортирана до София от Атанас Качаков – служителят, извършил претърсването. Едва ли друг път в кариерата си на полицай Качаков е носил такива проби.  Защото това се прави само от оторизирани за тази дейност служители.

„Междувременно дадох кръв в софийска лаборатория, която изпрати изследванията ми в германска лаборатория. Абсолютно всички вещества - от опиати през наркотици, кокаин и всичко, което можете да се сетите, е отрицателно”, посочи Апостолов.

На 12-ти април служителите на Трето РУ, начело с Атанас Качаков, извършват претърсвания и в дома на  наше подставено лице, участвало в разследванията ни за проституцията в страната. Стоян Тодоров ни предостави дома си като терен по време на разследването ни. Не е случайна и проверката на човек от екипа ни. Кристиан Милчев беше преследван няколко километра от началника на Трето РУ –Самуил Хаджиев и  спрян за проверка от същия патрул, в частност от Чавдар Данев. Случва се, докато работим по разследването за фондацията, която събира пари за болни деца, но те не достигат до тях. По схемата с проверка на  пътя и последвали претърсвания на домове са спирани много  хора. Един от потърпевшите е Тоно Терзиев. Отново проверката прави същия патрул и отново не в района на Трето РУ.

Кои са хората от „ударната бригада”? Самуил Хаджиев започва работа в системата на МВР  през 2011 година като полицай в РДГП „Елхово“. През 2013 година става старши полицай, в сектор „Охрана на обществения ред“ в Четвърто районно в Пловдив. В периода  2014-2015 година е младши разузнавач в сектор „Криминална полиция“ на същото подразделение, а през 2018 г. е назначен като разузнавач в отдел „Криминална  полиция“ при ОДМВР – Пазарджик, където директор тогава е ст. комисар Йордан Рогачев. След това кариерата на Хаджиев тръгва рязко нагоре. Той е назначен за началник на РПУ Раковски през септември 2019 година, а след  това е назначен за шеф на Трето районно в Пловдив. Първоначално е временно изпълняващ длъжността, тъй като няма необходимия стаж. Впоследствие заповедта му е променена на постоянна. С 8 дни преди законовия срок, както твърдят кадровиците в дирекцията. Заемайки поста, Самуил Хаджиев бързо се обгражда с доверени служители, които по-късно сформират "наказателен отряд".

ТЪМНАТА СТРАНА НА ПАГОНА: Знаковите арести на полицаи през годините

Атанас Качаков, известен в града  като Качака, е острие на ударната група, събрана от Самуил Хаджиев. Той се ползвал с пълното доверие на Хаджиев и според негови колеги имал специални привилегии. Наши източници разказаха още, че многократно фенове на „Ботев” са сезирали отдел „Вътрешна сигурност”, както и ръководството на ОД МВР – Пловдив за своеволията на полицая. В жалбите е посочено ,че „Качаков използва служебното си положение, за да намира адреси и телефони на фенове на "Ботев". Чрез системите на МВР той прави справките, а информацията предава на приближените си”. Последните пък тормозят запалянковците, дори има случаи на побой пред дома на момче. За ролята му на ултрас ще ви разкажем във втора част на нашето разследване.

Само преди месец, директорът на пловдивската полиция обяви ,че твърдо застава зад своите служители и техните действия. Зад тези ли служители застава директора на пловдивската полиция Йордан Рогачев, който до петък  беше в болница. Във втора част на нашето разследване ще видите още: Кои са останалите от ударната бригада? Схемите по които са работили? И още: за чадъра над проституцията и наркоразпространението. Ще ви разкажем и как протича една оперативка с даване поръчка и дискредитиране на посочени хора. Кой стои зад тези поръчки и кои са хората от ъндърграунда, които пловдивската полиция покровителства? Ще чуете разкази от първо лице на хора жертви на полицейски произвол от наказателния отряд. Ще дадем яснота и още подробности по разследването в склада за съхранение на марихуана за милиони в село Болярци. Ще ви покажем  и други оранжерии, в които се отглежда „ полицейска трева“.Следва продължение.

А повече за схемите на наказателния отряд - вижте в разследването на екипа на Glasnews.