Създават специализиран полицейски отряд, който да е охрана на културното наследство

Служебният министър на културата ще предложи промени в няколко основни закона, които да бъдат гласувани от следващия парламент.

Той настоя за регулиране на иманярството, осветляване на колекционерството и създаването на специализиран полицейски отряд за охрана на културното наследство.

Минеков заговори и за обществените  медии и брифингите на политически партии. Заяви, че може да поиска оставката на ген. директор на БНТ Емил Кошлуков.

Две седмици след като пое поста на министър на културата, проф. Велислав Минеков предлага промени в 4 ключови закона и проверки във ведомството.

"Трябва да проверим състоянието на бюджета трябва да проверим извършеното дотук, трябва да знаем  с какво разполагаме. Ние сме в най-бедното министерство, културата бе ненужна години наред, тя беше забравена, тя беше изоставена", заяви той

Ще се проверява и Националната галерия "Квадрат 500".

"Този квадрат не е квадратен и трябваше да се заделят средства да стане квадратен , но първо поради наличието на дискотека или чалга клуб,  това нещо, което е с особени протекции веротянол, беше забавено и след това забравено", обясни проф. Минеков.

Откакто е начело на ведомството Минеков казва, че не е правил кадрови промени, защото не искал да се разделя с професионалисти независимо дали имат политически различия.

"Ще погледна за щети на база щетите ще преценя къде мога да освободя директор или цял борд, задава се разследване за тежки щети", каза още той.

Министърът на културата заговори за свободата на словото на медиите. Прекъсването на програмата на Българската националан телевизия, заради брифинг на ГЕРБ в събота, Минеков нарече "инцидент".

ВЛАСТТА - ПРЕДАДЕНА: Първите думи на служебните министри (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Предаванията могат да бъдат прекъсвани при земетресение при бомбардировки, война, този брифинг определяте ли го като заплаха за националната сигурност и може ли да сравним неговата значимост със земетресения и последиците от него?", попита реторично министърът.

И заговори за системни нарушения.

"Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на  г-н Кошлуков".

Велислав Минеков има амбициите да създаде специализиран полицейски отряд, който да охранява на културното наследство. Той  ще наподобява френските и италианските служби