Решението за премахването е на служебния кабинет

Окончателно - служебният кабинет реши - сменя шефа на Държавната агенция „Национална сигурност“. 

Седмица след началото на скандалите около подслушванията на политици служебният премиер обяви, че действията на председателя на ДАНС са политически и са накърнили престижа на службата.

Последва остра политическа реакция от бившите управляващи, както и от все още действащия шеф на спецслужбата. В уволнението си Димитър Георгиев видя сянката на разкритите руски шпиони.

„Предложението от днес е за освобождаване на настоящия председател Димитър Георгиев и на негово място да бъде назначен г-н Пламен Тончев”, обясни служебният премиер Стефан Янев.

Така, след шест години, ДАНС ще има нов председател. Аргументите за промяната - Агенцията била политизирана, твърди служебният премиер.

„Този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основания да се смята, че той предприема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон”, посочи още Янев.

Сменят шефа на ДАНС (ВИДЕО)

Обвиненията за политизиране на службата завариха бившия премиер Бойко Борисов по време на онлайн партийно събитие. Той видя в уволнението сянката на шпионските скандали с Русия.

„Оттук нататък, мога да се обзаложа, никога в България повече няма да разкрият руски шпиони. Никога няма да си сложи някой повече главата в торбата. Извинявам се на тези момчета, които съм ги карал да защитават националната сигурност, а те били непочтени - според някого”, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отправи и обвинения към държавния глава Румен Радев, а темата предизвика нов остър конфликт между политиците.

„В момента имаме едно състезание от един кандидат-президент с неговия щаб. Няма парламент, няма друга институция. Не знам по света има ли друг аналог – на едни избори кандидатът за президент да е едноличен господар в страната. Хаосът и страхът, в който иска да накарат да живеят хората, няма да стане”, категоричен е Борисов.

Борисов: Сменят шефа на ДАНС, защото разкри шпионската мрежа на Русия

„Мисля, че от нашите действия по-скоро може да направите извода, че се опитваме да освободим държавата от незаконосъобразни практики и действия. Ако това е обвинението, че правим нещо грешно за държавата, аз съм готов да поема тази вина”, уточни Янев.

Засега други рокади нямало да има. Директорът на разузнаването, който също беше в неплатен отпуск, остава на поста си. Уволнения няма да има и в Агенция „Технически операции”. Пред NOVA Цветан Китов обяви, че е имал среща с министър Бойко Рашков, но оставката му не е искана и няма да я подава.

„Критерият, който сме казали, не само за службите, а за всички граждани, работещи в администрацията на високи управленски нива, е тяхната почтеност и професионализъм. Не тръгваме да правим чистки, пучове или кой знае още какви модерни думи”, категоричен е служебният премиер.

Предложеният за нов председател на ДАНС Пламен Тончев е оглавявал регионалните структури на спецагенцията във Враца и Кюстендил.

Шефът на ДАНС за отстраняването: Неразривно свързано с разкритите руски шпиони

На този фон девет дни след старта на скандала за първи път пред медиите говори отстраненият председател Димитър Георгиев.

Причината за премахването му, по думите на Георгиев, е само една - заловените през март руски шпиони в България. Каква е връзка им с министър-председателя Янев - Георгиев не обясни. Каза обаче, че силовият вицепремиер Бойко Рашков е с отнет допуск до класифицирана информация.

„Няма да мога да работя с тях”. Така дни, след като встъпи в длъжност, силовият вицепремиер Бойко Рашков на практика обяви, че шефовете на ДАНС и разузнаването ще бъдат сменени.

„Преди да дойде служебният кабинет се говореше, че ще бъдат сменени шефовете на служби. За мен това уронва не престижа на службата, а държавността”, категоричен е Георгиев.

Димо Гяуров: Съвпадението в отпуските на шефовете на ДАНС и ДАР не говори в тяхна полза

Уронен престиж е сред мотивите за отстраняването на Георгиев. Причината - взел си неплатен отпуск до септември и оставил ДАНС без ръководство.

„Аз не се крия, за какво да се крия, на третия ден се явих и на петия си пускам прекратяване на отпуската, е извинявайте много”, обясни отстраненият шеф на ДАНС.

До среща между властта и шефовете на службите така и не стигна, а днес служебният премиер Стефан Янев директно мотивира отстраняването на Георгиев с политическа зависимост.

„Аз съм работил с пет правителства. Откъде накъде ще се говори, че съм политически обвързан”, попита Георгиев.

„Цялата работа прилича на това - дали си с шапка. Ако си със шапка - защо си с шапка. Ако си без шапка - защо си без шапка. Ако си с кафяви обувки - защо си с кафяви обувки. Ако си с черни обувки - защо си с черни обувки”, добави още той.

Протест блокира входа на ДАНС, изведоха служителите през сградата на НСО

Истинската причина за отстраняването си Георгиев обаче вижда в проведената срещу руски шпиони акция у нас. 

„В последните години от новата история направихме такава операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия”, смята той.

Каква е връзката между служебния кабинет и руските шпиони Георгиев не пожела да коментира. Обяви обаче, че се радва, че няма да му се налага да работи с Бойко Рашков.

„Силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години, като отнемането е отпреди две години”, уточни Георгиев.

Бойко Рашков не вдигна телефона си за коментар. Правителствената информационна служба не отговори на запитванията на екипа на NOVA.

СКАНДАЛЪТ С ПОДСЛУШВАНИЯТА: Какво ще се случи с шефовете на службите?

На този фон Георгиев отрече от ДАНС да са подслушвали политици непосредствено преди парламентарните избори: „Направил съм доклад, който е изпратен вчера на премиера”, обяви той, като поясни, че във вторник в Агенцията влезли и от Бюрото за контрол на СРС-тата. 

„Чакам си указа и с гордо вдигната глава си тръгвам, със самочувствието, че е свършена много работа”, сподели Георгиев.

Той е част от службите вече 28 години. През 1993 г. постъпва в редиците на МВР. През 2011 г. е забелязан от Цветан Цветанов и е назначен за заместник-вътрешен министър. През 2014 г. напуска системата и се насочва към частния сектор, където работи като консултант. 2015 е годината, в която е посочен и избран за председател на ДАНС. Година по-рано губи своя син в катастрофа. Момчето шофира с висока скорост след употреба на канабис и се блъска в автомобил, умира на място.

Днес бяха сменени и четирима областни управители. Промяна има и в Българската банка за развитие. Сменен е одитният комитет на банката. Икономическият министър ще проведе среща с Надзорния ѝ съвет утре. 

По-късно държавният глава Румен Радев подписа указ за освобождаването на Димитър Георгиев от поста председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). С друг указ президентът назначава за председател на ДАНС Пламен Тончев.