Машината изпълнявала полет за Барселона

Беларуски пътнически самолет, изпълняващ полет от Минск за Барселона, се е върнал обратно днес, както показват данни на уебсайта Flightradar24, след като Полша заяви, че може да не успее да навлезе във френското въздушно пространство, съобщи Ройтерс.

Лукашенко: Зложелатели искат да унищожат Беларус

Лидерите на ЕС упълномощиха официални представители да изготвят нови санкции срещу Беларус и да разработят начин за забрана на беларуските авиолинии да навлизат във въздушното пространство на блока, след отклоняването на полет на "Райънеър" към Минск и задържането на беларуски опозиционен журналист, намирал се на борда му.

САЩ обмислят санкции срещу Беларус заради скандала със самолета

Полет номер 2869 на беларуския държавен превозвач "Белавиа" излетя от Минск и трябваше да кацне по-късно днес в Барселона. Но пилотът е получил информация от Полша, че френското въздушно пространство е блокирано и че може да има проблем да навлезе в него, съобщи Павел Лукашевич, говорител на полската въздухоплавателна служба.

Съветът за сигурност на ООН заседава за сваления в Минск самолет

В понеделник френският делегиран министър по транспорта Жан-Батист Джебари каза, че Франция е преустановила временно разрешителното за полети на "Белавиа" да преминават над територията й. "Белавиа" вече съобщи, че й е било забранено да лети до Литва, Латвия, Франция, Швеция, Великобритания, Финландия, Чехия и Украйна.

ПРИЗЕМЕНИЯТ САМОЛЕТ: Европа единна в реакцията си срещу действията на Минск

Полша позволява на самолети на авиокомпанията да навлизат във въздушното й пространство. Полет на "Белавиа" от Минск за Варшава се приземи по-рано днес в полската столица.

Източник: БТА