Президентът говори за първи път след приземяването на самолета на Ryanair

Първо публично изказване на президента на Беларус, след като самолет на Ryanair беше принуден да кацне в Минск, за да бъдат арестувани журналисти. В отговор на критиките Александър Лукашенко осъди атаките срещу страната му, при които, според него, са били преминати много червени линии. На борда на самолета, отклонен към Минск, е имало, по думите на Лукашенко - терорист и други страни са знаели за това. Според него сигналът за бомба в самолета е дошъл от Швейцария. Властите в алпийската страна обаче отрекоха да са били в течение на подобна заплаха.

С остър тон Лукашенко прикани другите държави да не се опитват да дестабилизират страната му. „Както прогнозирахме, нашите недоброжелатели отвън, както и вътре в страната, промениха методите си за атака срещу държавата ни. Те прекрачиха много червени линии, преминаха границите на здравото мислене и на човешкия морал. Това вече не е информационна война, а съвременна хибридна война. Трябва да направим всичко, за да не се превърне тя в истинска война”, заяви той.

И допълни: „Искам да ви напомня, че един известен екстремистки канал, който е основан на беларуския дневен ред, но не се намира на нашата земя, сега работи срещу Русия, показвайки истинската цел на западните стратези”.

САЩ обмислят санкции срещу Беларус заради скандала със самолета

В същото време семействата на задържания в Беларус журналист и приятелката му, са притеснени за безопасността им.

Властите в Беларус публикуваха видео на приятелката на задържания журналист и обявиха, че София Сапега ще остане в предварителния арест най-малко два месеца.

„На 23 май летях със същия самолет с Роман Протасевич. Аз съм редактор на канала в Телеграм „Черна книга”, който публикува  лични данни на служители на силите за сигурност на Беларус”, заяви София Сапега.

ПРИЗЕМЕНИЯТ САМОЛЕТ: Европа единна в реакцията си срещу действията на Минск

Срещу Сапега, която е гражданин на Русия, могат да бъдат повдигнати криминални обвинения. В интервю, майка й заяви, че е невинна, но просто е била на грешно място в грешно време.

„Не мога да го обясня. Знам само, че дъщеря ми е редовна студентка в Европейския държавен университет във Вилнюс. Трябваше да завърши университета, работи по дипломната си работа и това беше обикновено пътуване”, обясни Ана Дудич, майка на София Сапега.  

Съветът за сигурност на ООН заседава за сваления в Минск самолет

Според близки на Сапега, тя е била подложена на натиск, за да говори във видеото. А лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска коментира.

„Мнозина са гледали видеото с арестувания Роман. Той казва, че се отнасят към него съгласно закона, но очевидно е бил бит и под натиск. Няма съмнение, че може би е измъчван”, заяви Светлана Тихановская.

В отговор на насилственото приземяване на самолета на Ryanair в Минск, късно снощи Латвия забрани достъп на беларуските авиолинии до въздушното си пространство. Правителството призова местните авиокомпании да избягват небето над бившата комунистическа държава.

Американският президент Джо Байдън обяви, че Съединените щати обмислят санкции срещу Беларус заради задържането на Роман Протасевич. Инцидентът ще бъде тема и на срещата между Джо Байдън и Владимир Путин на 16 юни в Женева.