Те ще се включат в надпреварата за 46-ия парламент

Днес изтече последният срок за регистрацията на партиите и коалициите, които искат да се включат в надпреварата за 46-ия парламент.

19 партии и 9 коалиции поискаха да се борят за гласовете на избирателите на 11-ти юли. Tова ли ще са имената в бюлетината на предсрочния вот ще стане ясно, след като приключи проверката от Централната избирателна комисия. Ясни са обаче целите на участниците, а именно - да намерят място в следващото Народно събрание.

За целта партиите имат още една задача - да представят кандидатите си за депутати. Срокът за регистрация на листите изтича на 8-ми юни. Работата по тях в партийните централи върви усилено, но отсега е ясно, че от ГЕРБ ще заложат на нови лица, от „Демократична България" ще направят малки промени в списъците от вота на 4-ти април, а БСП са готови с водачите, но пълната подредба ще стане ясна на 30-ти май.

До 15-ти юни сънародниците ни зад граница ще могат да подават заявленията си за гласуване. На база на тях ще стане ясно и в кои секции в чужбина ще се гласува само с машина.

Официалният старт на предизборната кампания пък е 11-ти юни - месец преди предсрочния вот.

Първи в последния ден за регистрация  в надпреварата се включиха от ГЕРБ-СДС. С 9999 подписа, нови послания и приоритети и една цел – отново да бъдат първа политическа сила, но и с призив към служебната власт. „Искам да отправя един апел към служебните министри – недейте да се оставяте да бъдете използвани и да участвате в предизборна кампания, която не е ваша”, заяви Даниел Митов.

Коалиция ГЕРБ-СДС се регистрира за участие в изборите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Веднага, след като се записаха за изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра хората си в централата на партията, за да представи предизборния екип, начело на който застава Томислав Дончев.

„Няма да изневеряваме на себе си, ще водим откровена, честна кампания, максимално близо до хората. Няма да правим опити да им залъгваме сетивата с обещания, които не можем да изпълним”, каза Дончев.

И докато от ГЕРБ обсъждаха задачите, от „Демократична България“ обявиха своите – да съберат още повече гласове не само в София, но и в цялата страна. Вече знаят и с кои партии ще търсят диалог в следващия парламент. „Ще отправяме поглед за сътрудничество към партиите на промяната, защото голямата ни цел е да излъчим управление на промяната”, посочи Христо Иванов.

"Демократична България" се регистрира за участие в изборите (ВИДЕО+СНИМКИ)

От БСП си поставиха две цели, след като заявиха, че са готови с нови сили за изборите. Първата е промяна, а втората – стабилност.  „След тези избори би трябвало да имаме едно стабилно управление, което освен че трябва да продължи промяната, трябва да гарантира и сигурност на хората. Да сложим край на политическата криза”, заяви Корнелия Нинова.

"БСП за България" се регистрира в ЦИК (СНИМКИ)

Да участват в управлението искат от „Атака“, за да могат да изпълнят приоритетите си. Очакванията им за ситуацията след 11-ти юли обаче са други. „Тези избори няма да направят чудеса, ще се повтори парламента, ще се повтори същата патова ситуация и след това пак ще има избори, и пак, и пак”, смята Волен Сидеров.

Под името „Национално обединение на десницата“ три партии тръгнаха към вота. „За нас основният недъг на предишния парламент беше липсата на истинска десница, истинска дясна консервативна сила. Заради това и беше цирк, а не парламент”, каза Петър Москов.

Ще бъде ли кандидат за депутат именно от това обединение боксьорът Кубрат Пулев ще стане ясно, когато от партията обявят листите си. Покана за участие Пулев вече има.