Това е втори ден от посещението му във Ватикана

Президентът Румен Радев и българската делегация бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Това е третата среща между двамата във Ватикана. Светият отец се запозна с цялата българска делегация, с която си размениха подаръци. 

Радев: Имаме прекрасен повод да подновим диалога между България и Северна Македония

Папа Франциск отправи послание към българския народ за здраве, за благополучие, за просвета. Това заяви Радев пред журналисти след аудиенцията си при Светия отец във Ватикана. Днес президентът проведе среща и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

Държавният глава посочи, че визитата във Ватикана е преминала в топла и радушна атмосфера.

„Папата има желание нашите църкви да се сближават още повече, ние имаме повече от хилядолетна история в нашите отношения, започнали още от времето на Княз Борис при покръстването на българите IX век“, заяви Радев.

Румен Радев на посещение в Рим

По думите на държавния глава традицията, установила се през последните десетилетия, българска делегация на най-високо държавно ниво да бъде приемана на аудиенция във Ватикана, е важен знак за признание не само за делото на братята Кирил и Методий, а и за ролята на България в световното културно пространство в днешния съвременен свят.

Президентът посочи, че папа Франциск взима активно отношение по всички съвременни проблеми, като на срещата са обсъдили „съвременния бич на държавността -  корупцията, не само в държавните ръководства, но и в църквата“. „Папа Франциск днес посочи и че „дяволът влиза в човека през джоба му“, заяви Радев.

Българският президент подари на папа Франциск композиция, изготвена от българския историк Румен Манов. Тя обединява български икони и символи и католически  символи върху седеф, изработени в България.

Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев разгледа фрагменти от открития преди няколко години трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“, написан от родения в Чипровци архиепископ Петър Богдан Бакшич.

Ръкописът на Петър Богдан има невероятно значение за нашето осъзнаване като българи и нация и за започването на нашето възраждане, заяви президентът и припомни, че написването на ръкописа предшества „История Славенобългарска“ на отец Паисий.

„Този труд е за древността на бащината земя и за българските дела, това е изключително силно послание за свобода, за чест, достойнство, за ценности, за осъзнаването, за идентичността на един народ, заяви Румен Радев.

Ръкописът се съхранява в библиотеката в Модена, а Администрацията на президента е предприела инициативата той да бъде изложен в България за месец, съобщи държавният глава. „Папата и държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин обещаха подкрепата си това да се случи“, заяви той. 

Днес Радев присъства и на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II. Литургията бе отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

Президентът посочи, че за България е огромно признание, че днес за пръв път се провежда служба от български архиепископ  в базиликата, където са служили нашите Свети братя Кирил и Методий. „С подкрепата на папата и на държавния секретар на Ватикана все повече католическата църква се отваря за наши източноправославни служения не само тук, а и навсякъде по Европа“, уточни Радев. По думите му това е голяма подкрепа за единението на нашите общности по света.

В базиликата „Сан Клементе“ държавният глава отдаде почит пред мощите и гроба на Свети Кирил. Днес президентът положи венец и пред паметника на Иван Вазов и паметника на св. св. Кирил и Методий, разположен в двора на българското посолство в италианската столица.

Репортер: Антоанета Николова