Той говори за натиск от страна на вътрешния министър

Дирекция „Вътрешна сигурност” никога не е подслушвала политици. Това заяви на брифинг в четвъртък бившият ѝ директор Стефчо Банков.

„По отношение на кампанията за 45-о Народно събрание сме използвали разследване срещу служители на МВР, но политици - не. Повярвайте ми, всичко е докладвано на прокуратурата. Този пасквил, който го сътвориха някои хора, е един PR”, каза още той.

Рашков: 5 години говоря за нарушенията при прилагането на СРС-та

Той добави, че в дирекцията тече проверка, която е назначена от вътрешния министър Бойко Рашков: „Министърът си е създал уюта да придобие цялата информация, която съдържа дирекцията година назад”, обясни Банков.

 

 

Банков говори и за „безпрецедентен натиск и терор”, който се осъществява над всички полицейски служители, респективно и над него.

„Терорът се изразява в това, че министър Бойко Рашков лично на мен, и доколкото знам и на другите директори, ни заявява, че не желае да работи с нас. Да напускаме веднага, ако не напускаме, ще си имаме проблеми”, уточни той. 

Хаджигенов: Подслушваните политици са 82-ма

За новата длъжност, с която Банков ще подпомага вътрешния министър за изборите, той поясни, че не може да я откаже, защото подлежи на уволнение.

„Това е временно преназначение. По служебна необходимост - нещо като командировка. Тоест, като изчистване на неудобните служители”, уточни той.

„За да покажат колко имат нужда от такива съветници, ми беше предложен един кабинет, който се намира в ъгъл, с много малко светлина, до входа на тоалетната”, обясни Банков.

Той обяви, че излиза в болничен за пет дни. Беше категоричен, че не е престъпник, за да напуска доброволно.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "БРЪМБАРГЕЙТ" ЧЕТЕТЕ ТУК