Говорят отстранените членове на Надзорния съвет на банката Велина Бурска и Митко Симеонов

„Министър Петков ни покани в сряда на среща в Министерство на икономиката. Форматът  на тази среща, която продължи около час и половина,  беше управителният съвет, надзорният съвет на банката и министър Петков и членовете на одитния комитет. Бяха обсъдени много въпроси с дейността на Българска банка за развитие. На тази среща заявихме на министъра на икономиката, че не желаем да присъстваме, защото ще има запис. Досега не сме давали интервюта. Това за нас е несвойствено и решихме да се възползваме от нашето право да не бъдем записвани. На срещата обаче ни беше заявено, че срещата в четвъртък ще се проведе по начина, по който министъра е решил Също така министъра използва думата „цирк” за срещата, която ще се проведе в четвъртък. Това е причината и да не отидем на нея”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Митко Симеонов, бивш член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие по повод неявяването си на организираната в ресорното ведомство среща вчера, по време на която беше обявено уволнението му.

Кредитополучатели на ББР на среща при министър Петков

По думите му кредитите, отпуснати от ББР са отпуснати съобразно закона и регулаторните изисквания. „Банката има такъв профил, че тя винаги се е отличавала с голяма концентрация на кредити. В момента тази концентрацията е на най-ниското си ниво от последните няколко години”, посочи Симеонов.

„Банката има пълен лиценз, което й позволява да оперира като универсална търговска банка. Кредитите са отпуснати абсолютно законосъобразно през годините, независимо, че министър Петков твърди, че са отпуснати по наше време”. Това подчерта  Велина Бурска, бивш член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, в отговор на въпрос редно ли е големи суми да бъдат отпуснати на малко на брой но крупни бизнеси.

В БНБ няма подадено ново искане за одобрение за членове на надзорния или управителния съвет на ББР

По думите им Надзорният съвет на ББР не отпуска самосиндикално кредити. „Ние можем да се намесим във всеки един момента при отпускането на кредити. Ограничението, поставено от предишен състав на Надзорния съвет през 2016 година, гласи, че отпускането на кредит над 5 милиона лева става задължително след одобрение на Надзорния съвет”, категорична беше Бурска.

„Надзорният съвет не провежда срещи с кредитоискатели. Това е работа на експертите”, посочи Симеонов.

Подробностите гледайте във видеото