Коментар за подслушванията и скандалите, които разтресоха държавата

И тази седмица скандалите по върховете на властта продължиха с пълна сила. В събота вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че ще изпрати сигнал в прокуратурата срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Поводът - един човек се оплакал на Рашков, че бившият премиер го заплашил със зловещи думи. 

„Прокуратурата би трябвало да се е сезирала сама, без да е необходимо министърът да подава сигнал. Това е в рамките на нейните правомощия. Най-вероятно, вече има образувана прокурорска проверка. Какво по-точно ще проверява, ще разберем по-късно”, категоричен е бившият председател на ДКСИ Цвета Маркова. 

Напрежение и размяна на обвинения между Рашков и Борисов (ОБЗОР)

По думите ѝ при всички случаи ще бъде изслушан човекът, за когото се твърди, че е бил заплашван. Вероятно, смята тя, той ще трябва да обясни защо не го е подал своевременно.

„Вероятно ще каже, че го е било страх. Вероятно заплашващият го ще каже, че не го познава. Мисля, че подобни ситуации и прокурорски проверки вече сме виждали”, добави Маркова, като добави, че се надява на задълбочена и професионална проверка.

Бившият министър на правосъдието Антон Станков коментира, че познава Бойко Рашков: „Ние работихме заедно в първото издание на Бюрото за СРС-та. Знам, че като всеки един юрист внимателно си мери думите. Така че трябва внимателно да чуем какво казва той”, допълни той.  

Обвиненията Станков не свърза с предизборната ситуация, защото Бойко Рашков не бил политическа фигура. Отдава ги на рефлекса на всеки юрист да служи на закона.

Бойко Рашков подава сигнал срещу Борисов в прокуратурата

Относно скандалите с подслушването на политици Станков е категоричен, че тези методи трябва да бъдат впрегнати в целите, които законът е описал - за нуждите на националната сигурност и за тези на наказателните производства.

„Ако се окаже, че подслушванията са били използвани извън тези цели, определено може да се говори за сериозни нарушения. Рашков не се поколеба да нарече някои хора престъпници по повод на тези подслушвания. Предполагам е имал нещо конкретно предвид”, допълни бившият правосъден министър.

По думите му силовият министър е възложил събирането на доказателства по случая, а не търси подходящ политически момент за обявяването на списъка с подслушваните лица.

Цвета Маркова коментира, че ако се докаже, че подслушванията са били незаконни, би трябвало да има осъдени лица.

Всичко по темата гледайте във видеото.