Какво означава „полицейска трева“?

Преди няколко дни Апелативен съд - Пловдив остави за постоянно  в ареста шефа на Трето районно управление Самуил Хаджиев, полицай Атанас Качаков и другите двама задържани - Данаил Димитров и Симеон Иванов. Според прокуратурата те са участвали в тежки криминални престъпления. Последваха и обвинения. В първа част на нашето разследване ви показахме схемите на наказателния отряд. Сега предстои да ви разкажем за отвличането и побоя над 28-годишния Фарук Манаф, който за пръв път говори пред екипа ни.

Защо е пребит и какво означава „полицейска трева“? Вижте втора част на разследването ни:

Хората, които разказват историите си във видеото са жертви на полицейски произвол. Заради криминалното им  минало са компрометирани. Това ги прави лесна мишена за наказателния отряд от Трето РУ в Пловдив, защото те търсят именно такива хора, защото е по-малко вероятно да си търсят правата.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Говорят жертвите на полицейски произвол в Пловдив (ЧАСТ I)

В първа част на нашето разследване ви разказахме как бе предотвратено изнасянето на половин тон марихуана, отглеждана за медицински цели, на стойност няколко милиона лева. Стана ясно, че и  директорът на пловдивската полиция също се е оказал на местопрестъплението. Показахме ви и склада за съхранение на марихуана, който е собственост на частна фирма в село Болярци.Чухте и телефонен разговор на Спешния център 112, в който жена съобщава за подготовка за кражба от склада. Съобщава номер на автомобил, както и това че в него са се возили трима мъже, които се представили за полицаи.

Стана ясно, че автомобилът, чийто регистрационен номер жената диктува, е собственост на Самуил Хаджиев-началникът на Трето РУ в Пловдив. По данни на прокуратурата, той и колегите му са приготвили да изнасят половин тон марихуана от склада. По наша информация преди това полицаите тествали качеството на конопа не в специализирана лаборатория, а чрез известни пловдивски дилъри, които са потвърдили, че могат да продадат стоката.

Разказахме ви и хронологията на събитията в нощта на 5-ти срещу 6 април. Според наши източници по-рано през деня на 5-ти април секретен пост от цивилни полицаи наблюдава и обикалят района около склада. Докладват на Самуил Хаджиев дали има движение и дали влизат и излизат автомобили. Надвечер с личния автомобил на началника на Трето РУ, в извънработно време  до склада  идват самият Самуил Хаджиев и лично директорът на пловдивската полиция –Йордан Рогачев. Решено е да се действа, но на секретния пост е обяснено, че всичко е наред и собственикът на склада има всички надлежни разрешителни. Тази версия обаче е само за секретния пост, за да не стават свидетели на последвалите действия.  Рогачев и Хаджиев се връщат в Пловдив.  Само че около полунощ началникът на Трето РУ  отново идва в селото с още двама  полицейски служители-единият от тях е сред най –доверените  хора на Хаджиев и   служителят от отдел Криминална полиция –Атанас Качаков. Връщат се, за да извършат кражбата, която е осуетена.

Последваха обвинения на Самуил Хаджиев и Атанас Качаков. Затова, че в съучастие са извършили действия по приготовление да придобият високорискови наркотични вещества – около 500 кг марихуана от обект на фирма.

Версията  на началника на Трето РУ, представена от адвокат Марковски е, че  предвид огромното количество на тревата той лично се качва в автомобила си и уведомява директора на полицията Йордан Рогачев. Случва се в 21.00 часа в извънработно време.

„Става въпрос за извършване на една проверка, която е съгласувана с ръководството на областната дирекция на МВР Пловдив по повод постъпила оперативна информация за съхранение на 10 тона марихуана. Той получава оперативна информация, докладва я на глав. комисар  г-н Рогачев, след което го взима да проверят двамата дали там има такова огромно количество марихуан“, обяви защитникът на Самуил Хаджиев-адвокат Димитър Марковски.

 Не става ясно обаче, кога Хаджиев е получил сигнала за 10-те тона марихуана? Секретният пост на служители от Криминална към Трето е бил сложен още сутринта.  И защо Хаджиев и Рогачев отиват чак в 21.00 часа, предвид тежестта на сигнала?

Според Марковски всичките действия на Хаджиев са били „документирани в докладни записки, подкрепени от разпит на негови подчинени колеги, които са многократно разпитани от органите на разследването.“

Цялата история гледайте във видеото! Следва продължение!