Оформя се коалиция на националното единство

В Израел лидерът на ултранационалистическата десница Нафтали Бенет се съгласи да участва в коалиция, която да сложи край на управлението на Бенямин Нетаняху. Той заяви, че ще работи за съставяне на правителство на националното единство с опозиционния лидер Яир Лапид. Целта била да не се стигне до пети поредни избори в Израел за малко повече от две години.

ООН ще разследва престъпления в конфликта между Израел и Хамас в Ивицата Газа

На практика, този ход може да позволи на Лапид да сформира коалиция от десни, центристки и леви формации и да сложи край на 12-годишното управление на Нетаняху.

„Днес обявявам, че имам намерение да работя с всичките си сили за създаване на правителство на национално единство заедно с моя приятел Яир Лапид, така че с Божията помощ заедно да спасим страната и да я върнем по пътя й. Политическата криза в Израел е безпрецедентна в глобален мащаб. Можем да преминем към пети, шести, десети избори, за да демонтираме стените на страната тухла по тухла, докато домът ни се срути върху нас. Възможно е обаче да спрем лудостта и да поемем отговорност”, заяви Нафтали Бенет.